Bewoners Stripheldenbuurt in actie tegen komst zendmast

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STRIPHELDENBUURT – Bewoners van de Stripheldenbuurt klommen vorige week op de barricades. De bewoners dienden bezwaar in bij de gemeente tegen het verlenen van een vergunning voor een zendmast. Vodafone vroeg de vergunning aan voor de 37,5 meter hoge mast, die bedoeld is om het bereik voor mobiele telefonie te verbeteren.
Bewoner Hobbe Jan Hiemstra haalde 120 handtekeningen op tegen de komst van de zendmast aan de Striptekenaar. (Foto: Fred Rotgans)

Bewoners zijn bang voor waardevermindering van hun woning en de gezondheidsrisico’s. Daarnaast vrezen de bewoners dat de hoge zendmast hun uitzicht op het naastgelegen natuurgebied verpest. “Het risico van de straling van een zendmast op de gezondheid is nog niet bewezen, maar er is wel maatschappelijke discussie over”, aldus bewoner Hobbe Jan Hiemstra. “In de rechtbank is wel verschillende keren vastgesteld dat de nabijheid van een zendmast leidt tot waardevermindering van woningen. Verschillende gemeentes, waaronder Lelystad, hanteren daarom een veiligheidsafstand van 400 meter. In het huidige plan ligt de zendmast op 170 meter van de huizen in de Dick Bosstraat en op slechts twintig meter van de bedrijven aan de Striptekenaar.”
De actieve bewoner haalde 120 handtekeningen op tegen de vergunning van de zendmast. Hiemstra benadrukt dat de bewoners niet perse tegen de komst van een zendmast zijn. “Het gaat ons vooral om de plek waar de mast komt. Die ligt op 170 meter afstand van onze woningen. We willen als bewoners graag betrokken worden bij het bepalen van een goede oplossing. Er zijn locaties waar de zendmast wel op 400 meter vanaf de bestaande woningen staan en die minder in het zicht staan."
Er is, volgens Jeroen Oosterheert, woordvoerder van de gemeente, geen vastgesteld beleid over de plaatsing van zendmasten. "Gemeenten houden zich aan het landelijke antennebeleid", aldus Oosterheert. "Hierin wordt geconcludeerd dat een zendmast geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De gemeente moet de aanvraag van de vergunning voor deze mast nog beoordelen. We gaan deze aanvraag, vanwege de ontstane ophef, nog eens goed bekijken."
Artikel geplaatst op: 16 januari 2018 - 14:26

Gerelateerd

Delen