'Gemeenteraad beslist binnenkort over De Almeerse Poort'

Door Cerberus
ALMERE- Er komt binnen enkele weken eindelijk duidelijkheid over de plannen voor De Almeerse Poort bij de Oostvaardersplassen, zei een woordvoerder van tuincentrum Almeer Plant vrijdag bij de Raad van State.

Volgens woordvoerder Gert Olbertijn zal de Almeerse gemeenteraad binnen enkele weken een besluit over de Almeerse Poort nemen. Al jaren werken Rijk, provincie, gemeente en Staatsbosbeheer aan plannen om een recreatief-educatieve toegangspoort voor het Oostvaardersplassengebied te maken. De poort is vlak bij het tuincentrum aan de oostzijde van het niet erg florerende glastuinbouwgebied gepland. Volgens Almeer Plant kan een uitgebreid tuin- en vrije tijdscentrum een prima aanvulling en ondersteuning van de Almeerse Poort betekenen. Behalve een uitbreiding van het tuincentrum moet er ook een indoor mountainbike (MTB)centrum komen op de plek waar nu nog lege kassen staan. Hoewel zowel de werkorganisatie Almeerse Poort en Staatsbosbeheer graag willen samenwerken met Almeer Plant heeft de gemeenteraad in het nieuwe bestemmingsplan Buitenvaart een uitbreiding van het tuincentrum met nog eens 4000 m2 afgekeurd. Tevens wil Almere dat een indoor MTB-centrum niet groter dan 1000 m2 mag worden.
Ruimte

Om die reden stapten Almeer Plant en het indoor MTB-centrum vrijdag naar de Raad van State, in de hoop dat die de uitbreidingen alsnog mogelijk maakt. Rechter en staatsraad Th. Van Sloten wilde van de gemeentewoordvoerders weten waarom Almere de bedrijven niet wat meer ruimte wil geven. Volgens de gemeentewoordvoerders heeft dat alles te maken met het feit dat er nog steeds geen definitief uitwerkingsplan voor de Almeerse Poort ligt. De gemeentewoordvoerders wisten nog niet van een aanstaand concreet Almeerse Poortplan. Volgens hen kan het nog alle kanten op.
"Op dit moment wil de gemeenteraad Buitenvaart alleen reserveren voor tuinbouw en andere agrarische kweekactiviteiten. We zijn al sinds 2014 bezig met plannen voor de Almeerse Poort te maken, maar het verandert steeds en er is nog geen eindvisie in zicht," aldus een gemeentewoordvoerder.
Gert Olbertijn van Almeer Plant en het MTB-centrum zag het toch een tikkie anders en zei dat er juist de afgelopen periode schot in de plannen is gekomen,"de gemeenteraad had het verkeerde idee dat Staatsbosbeheer en Almeerse Poort tegen onze plannen zijn. Maar we hebben de laatste tijd juist heel goed overleg gehad en ze zijn zeer positief om onze plannen met die van de Poort te combineren. Zo kan het MTB-indoorcentrum prima aansluiten op de vele MTB-paden in het gebied en kan het tuincentrum gecombineerd worden met een natuurtoegangspoortgebouw."
Of de Raad van State de gemeenteraad nu al opdracht geeft om meer ruimte te geven aan het tuincentrum en MTB-centrum zal uit de uitspraak blijken.
Caravans

Behalve de bezwaren van het tuin- en MTB-centrum behandelde de Raad ook het verzoek van het Almeers Caravan Bedrijf (ACB). Die wilde ook naar Buitenvaart verhuizen, maar het bestemmingsplan laat geen camping en caravanbedrijven toe. Dat is immers niet agrarisch. Staatsraad Van Sloten vond het vreemd dat er op Buitenvaart wel zeven caravanstallingbedrijven zijn. Die zijn gelegaliseerd na een nogal enerverend handhavingstraject, zei de gemeentewoordvoerder, die aanvulde dat de stallingsbedrijven onder een zogenoemde uitsterfregeling vallen. Dat betekent dat ze niet doorverkocht mogen worden en opgedoekt worden als de huidige uitbater ermee ophoudt. Overigens lijkt de zaak van ACB niet zo urgent is omdat ACB-ondernemer R. Davies bijna akkoord is met Almere over een nieuwe bedrijfslocatie op de Vaart aan de Groene Kadeweg.
Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Artikel geplaatst op: 02 februari 2018 - 12:28

Gerelateerd

Delen