Almeerse woningmarkt 'overspannen'

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – De Almeerse woningmarkt is overspannen. Er is veel vraag naar koopwoningen en het aanbod is laag. Woningen in Almere staan momenteel maar een paar dagen te koop en worden soms al verkocht voordat ze publiekelijk worden aangeboden. De huizenprijzen zijn flink gestegen. Het aanbod van makelaars is schaars.
Wonen in Almere is 'hot'. Ook tijdens de Woonexpeditie in Poort, vorig jaar, was dat duidelijk merkbaar. (Archieffoto: Studio Rotgans/Beau de Bruijn)

Dat de Almeerse huizenmarkt op dit moment ‘booming’ is heeft, volgens Laurien van der Oest, voorzitter van de NVM-afdeling, onder andere te maken met de crisis. “Voor de crisis in 2008 uitbrak was er eigenlijk al schaarste in Almere. Tijdens de crisis is er gewoon te weinig bouwproductie geweest. Nu is er dus een groot tekort.”
Daarnaast is de huizenmarkt in Amsterdam, volgens Van der Oest, overspannen. “De huizen zijn daar nog schaarser. Huizenzoekers wijken daarom uit naar omliggende steden. Daarbij zijn er veel expats die huisvesting zoeken. Zo vestigt zich binnenkort een internationaal geneeskundig instituut in Amsterdam. Hiervoor zoeken 900 gezinnen huisvesting.”
Makelaar Bas Fennik van Vesta Makelaars bevestigt de schaarste. “De woningen in de omliggende, duurdere, gemeentes zoals Amsterdam en Haarlem zijn uitverkocht”, aldus Fennik. Vooral in de jonge Almeerse wijken is de markt, volgens Fennik, overspannen. “Mensen die vanuit Amsterdam naar Almere verhuizen, willen het liefst dicht bij Amsterdam wonen. De vierkante meter prijs ligt in Poort dan ook hoger dan bijvoorbeeld in Buiten. Maar ook wat oudere wijken zoals Kruidenwijk en Waterwijk zijn populair."
28 dagen

Woningen worden snel verkocht. Zo was de gemiddelde verkooptijd van een woning in het laatste kwartaal van 2017 28 dagen. De manier van verkopen is veranderd. “Zo’n 80 procent van de woningen wordt op dit moment per opbod verkocht”, legt Fennik uit. “Bij iedere woning die in de verkoop zijn vele gegadigden. Zo hebben we voor een appartement van 150.000 euro nu al 60 aanvragen. We plannen een kijkmoment waarbij de geïnteresseerden op een vast moment op afspraak de woning kunnen bezichtigen. Om de 15 minuten hebben we dan een nieuwe kijker. Daarna kunnen de kijkers een voorstel doen per mail waarbij ze hun voorwaarden aangeven.”
Vooral de huizen met verkoopprijzen tot 200.000 euro worden, volgens Fennik, snel verkocht. “Daarbij is het echt chaos. Ook de verkoop van huizen rond de 300 á 350.000 euro gaan vlot, dat is booming. Woningen boven de 350.000 euro worden veelal nog op de ouderwetse manier verkocht.”
Wie denkt dat de makelaars nu handenwrijvend achterover leunen heeft het mis. “Veel makelaars hebben nauwelijks woningen in portefeuille. Het gevolg is dat sommige kantoren moeten sluiten of dat makelaars hun baan verliezen. Het zet de courage onder druk.”
Van der Oest heeft geen idee hoelang de overspannen huizenmarkt in Almere zal aanhouden. “Er is echt niets zinnigs over te zeggen. We hebben in Almere gewoon veel nieuwbouw nodig. En dan geen starterswoningen, waar de gemeente op inzet, maar juist kwalitatief mooie en gevarieerde huizen waar mensen graag naar toe willen verhuizen.”
Artikel geplaatst op: 20 februari 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen