Bijzonder wonen op De Realiteit

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
NOORDERPLASSEN-OOST – Toen architect Bart Jan van den Brink, ruim dertig jaar geleden, voor het eerst ging kijken bij de kavel in De Realiteit waarop hij een experimentele woning mocht bouwen, vond hij het maar niks. “Het was hier één grote zandvlakte”, aldus Bart Jan van den Brink. “Het was slecht weer en het was hier net een modderpoel.” Inmiddels woont Van den Brink permanent met veel plezier in zijn zelfontworpen woning ‘Meerzicht’. “Hier heb ik het gevoel dat ik altijd op vakantie ben.”

Bart Jan van den Brink voor zijn zelfontworpen woning ‘Meerzicht’ op De Realiteit. (Foto: Fred Rotgans)


Van den Brink deed in 1986 als architect mee aan de tweede prijsvraag van ‘De Fantasie’. Zijn ontwerp ‘Meerzicht’ was één van de zeventien prijswinnende ontwerpen die hier gebouwd mochten worden. “Destijds woonde ik in een woongroep in Delft”, aldus Van den Brink. “Hier bleef ik ook wonen toen deze woning klaar was. Maar ik was steeds vaker in Almere. Daarnaast had ik ook nog een drijvend, door mij ontworpen, huis in Friesland, waar ik als docent Stedenbouwkunde lesgaf aan de Noordelijke Hogeschool. Uiteindelijk koos ik voor dit huis. Sinds zes jaar woon ik hier permanent en ben en voel ik me een Almeerder.”
De straatnaam die de bewoners in eerste instantie bedachten was De Fantasie 2. “Deze naam werd afgekeurd door de straatnamencommissie. Toen kozen we de naam De Realiteit. Omdat het bouwen hier voor ons een droom was die werkelijkheid was geworden."
De grote zonneboiler in de woning springt direct in het oog. “Er is hier geen stadsverwarming of gas. De zonnecollectoren op het zongerichte dak zorgen ervoor dat de vloeistof in de zonneboiler verwarmd wordt en dat zorgt voor warm water. Meerzicht is bedoeld om mensen bewust te maken van de kracht van zonne-energie. De woning is een energiecentrale waar tussen de componenten wordt gewoond.”

Fijne samenleving


Van den Brink noemt het wonen in De Realiteit een ‘fijne samenleving’. “Ongeveer de helft van de oorspronkelijke bewoners, de architecten, woont hier nog. Toen we hier begonnen waren we allemaal rond de 35 jaar. Sommige zijn nu in de 70 en zijn uiteindelijk vertrokken. De meeste bewoners gebruiken dit als vakantiehuis, de rest woont hier permanent. Het contact met andere buren is goed. Vooral de oorspronkelijk bewoners zijn erg hecht. Je bent toch ruim dertig jaar geleden samen begonnen. We helpen elkaar, eten samen of drinken koffie. Jaarlijks organiseren we hier een feest. Samen onderhouden we ook de omgeving. Zo hebben we binnenkort een gezamenlijke snoeidag.”
Wonen in De Realiteit noemt Van den Brink ‘vakantie’. “In een gewoon huis heb ik niet het ruimtelijke gevoel dat ik hier heb. Het is een prettige plek. Hier kan ik zo naar het strandje lopen en even zwemmen. Het bos is vlakbij. Als ik de brug over fiets vanaf de stad hoor ik de vogels al zingen. En er lopen wel eens vossen door de tuin. Hier wil ik oud worden."

IN KADER

 

Fantasierijke woningen


Aan de zuidoever van de Noorderplassen ligt De Realiteit. Zeventien prijswinnende ontwerpen van de Tweede Prijsvraag van ‘De Fantasie’ 1986 zijn hier gebouwd. 'Ontwerp op een kavel van 450 vierkante meter een fantasierijke woning met een tijdelijk karakter', zo luidde de opdracht voor De Realiteit. Daardoor hoefden ontwerpers geen rekening te houden met bouwverordeningen, bestemmingsplannen en welstandseisen. De zeventien prijswinnende ontwerpen werden gerealiseerd met een subsidie van tienduizend gulden. Net als op De Fantasie kregen de tijdelijke woningen uiteindelijk een permanent karakter. Nu functioneert de plek als bedevaartsoord voor liefhebbers van experimentele architectuur.

Artikel geplaatst op: 20 februari 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen