Jong en oud 'kletsen voorbij de kloof'

STAD CENTRUM – Almeerse jongeren en ouderen die in de Kiekendief wonen ontmoetten elkaar onlangs op initiatief van Avanti in gebouw de Voetnoot. Avanti, het platform voor diversiteit in Almere, organiseerde de bijeenkomst naar aanleiding van een documentaire die begin maart op NPO 2 te zien was, waarin jongeren en ouderen door vragen meer van elkaar te weten komen.
Bij het Open Kaartspel kletsen ouderen en jongeren via vragenkaarten samen over het leven. Op de foto zijn Hans en Baqia in gesprek. (Foto: Fred Rotgans)


Door Sven Gerrets

Met de grote vergrijzing in aankomst en stijgende cijfers over eenzaamheid, lijken er steeds meer initiatieven te ontstaan om jong en oud bij elkaar te brengen. Ook in Almere. Scholieren van OSG Echnaton hebben regelmatig gymlessen met bejaarden, zorgkunstenaar Hein Walter heeft bij meerdere projecten samengewerkt met verschillende generaties en er zijn al zorgcentra waar kinderdagverblijven zijn gevestigd. Samen met het team achter de documentaire ‘Een Nieuwe Morgen’ (over een verzorgingstehuis waar studenten tussen de ouderen komen wonen) besloten we vanuit Avanti om een middag te organiseren waarbij ouderen en jongeren via vragenkaarten samen over het leven kletsen.
Een nog kwieke man van 90 wordt gekoppeld aan twee jongeren van onder de 20. Er is nog geen kaart omgedraaid en ze zitten al te praten. Tot ver na het spel blijven ze met elkaar doorkletsen en bij het afscheid wordt het adres van de meneer opgeschreven.
De ene keer vraagt het kaartje iets triviaals, de andere keer is het flink persoonlijk. Zoals de vraag of ze wel eens eenzaam zijn, die ik na afloop ook stel aan een van de deelnemende duo’s. Hans (70) is al enkele jaren met pensioen en woont sinds vorig jaar wegens een spierziekte in een woonzorggroep. Apart van zijn vrouw. Hans: “Dat is een rare situatie die je opeens overkomt. Thuis wonen gaat niet meer, dus dan zit je opeens op een kamertje. Daar voel ik me wel eens eenzaam ja. En dat zie ik meer in mijn omgeving.” Zijn gesprekspartner Baqia (23) voelt zich niet zozeer eenzaam, maar kan zich wel alleen voelen. Baqia: “Als ik in de trein zit merk ik het bijvoorbeeld. Ik doe bewust mijn telefoon uit en in mijn tas, kijk rond, probeer open te staan voor contact, maar iedereen zit in zijn of haar eigen wereldje. Vroeger had je nog wel eens gesprekjes met elkaar, nu kijken mensen al achterdochtig als je überhaupt naast ze komt zitten.”
De twee kenden elkaar voor vandaag niet, maar hun gesprek heeft meteen iets vertrouwds en gaandeweg de middag klinkt regelmatig schaterlachen uit hun hoek. Hans en Baqia blijken veel overeenkomsten te hebben.
Avanti gaat het komende jaar vaker het Open Kaartspel spelen. Interesse om hier aan mee te doen of bij aanwezig te zijn, mail dan naar sven@avanti-almere.nl.
Artikel geplaatst op: 09 april 2018 - 11:30

Gerelateerd

Delen