'Er moet nu echt iets gaan veranderen'
Bewoners Poort richten PoortPlatform op

Door Dominique Voss
POORT – Bewoners in Poort willen meedenken over de toekomst van hun buurt. Daarom gingen zo’n twintig Poortenaren in november langs de deuren om handtekeningen te verzamelen voor het oprichten van een burgerplatform. Vorige week dinsdag tijdens de inloopbijeenkomst in Sterrenschool De Ruimte was de aftrap. “Samen maken we Poort een betere buurt”, zei een van de initiatiefnemers, Ernest van der Linden.
Wethouder Tjeerd Herrema zei dat de gemeente een groot belang heeft bij de oprichting van het PoortPlatform. (Foto: Dominique Voss)

Het Platform zal een paar keer per jaar samenkomen om een aantal algemene thema’s, als veiligheid, groen en voorzieningen te bespreken. “Je kunt zelf met voorstellen en ideeën komen, maar dat hoeft niet. Je bent ook niet verplicht om iedere keer te komen”, vertelt Van der Linden. Tijdens de inloopbijeenkomst konden bewoners per thema aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden. Aan het eind van de avond stond het bord volgeplakt met post-it notes en stickers. Ook konden bewoners zich aanmelden om lid te worden van het platform. Dat werd door ruim zestig Poortenaren gedaan. “Echt super,” zei Van der Linden, “hoe meer mensen, hoe beter.”
Het is niet de eerste keer dat bewoners uit Poort in actie komen. Zo richtte een aantal van hen in 2012 Vrienden van het CascadePark op. Sommigen hebben daarom hun twijfels over het platform. “We zijn al zo vaak in gesprek gegaan met de gemeente en iedere keer liep het voor ons uit tot een teleurstelling. Ik geloof er niet echt meer in”, legde een bewoner uit. Hij is blij dat er Poortenaren zijn die zich wel blijven inzetten. “Ik wil eerst vooruitgang zien, misschien dat ik mij daarna alsnog aansluit.”
Gemeenteraadsverkiezingen

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, die in Poort het laagst was, bevestigt het beeld dat veel Poortenaren niet het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd. “Juist daarom is het PoortPlatform hard nodig”, benadrukte Van der Linden. “Door goed samen te werken komen we tot oplossingen.”
Wethouder Tjeerd Herrema zei dinsdagavond dat de gemeente een groot belang heeft bij de oprichting van het PoortPlatform. “Wij zouden gek zijn als we hier niets mee zouden doen. Poort is nog steeds volop in ontwikkeling, maar er wonen ondertussen ook aardig veel mensen. Een goed idee op papier is niet gelijk een goed idee voor de wijk. Dat vraagt om een andere aanpak.”
Artikel geplaatst op: 09 april 2018 - 14:44

Gerelateerd

Delen