Ook Stedenwijk applaudisseert om Floriade

Door Marcel Beijer
STEDENWIJK – De weerstand tegen de Floriade lijkt ook in Stedenwijk af te nemen. Dat bleek maandagavond tijdens de bijeenkomst in scholengemeenschap Echnaton. Bewoners maken zich wel zorgen om mogelijke parkeeroverlast tijdens het evenement en de ontsluiting van de wijk.

De aula van Echnaton stroomde vol met 200 aanwezigen, veel meer dan de organisatie had ingeschat. (Foto: Almere DEZE WEEK)


In het begin van de avond gaven directeur Jannewietske de Vries en Stedebouwkundige Ria van Dijk uitleg over de opzet van de Floriade. Omdat de geluidsinstallatie niet werkte, wekte dat nogal wrevel bij de ongeveer 200 aanwezigen. De presentaties waren nagenoeg onverstaanbaar. Een aantal mensen besloot na een half uurtje de bijeenkomst te verlaten. Ze hadden de deur nog niet achter zich dichtgeslagen of de geluidsinstallatie werkte weer nadat een medewerker van Echnaton was opgetrommeld.
Bewoners mochten vragen stellen en daaruit bleek dat ze zich vooral zorgen maken over de effecten van de Floriade op de wijk en ook argwanend zijn over de oplossingen. Zo wordt gevreesd voor parkeeroverlast tijdens het evenement, maar ook voor de ontsluiting van de toekomstige Floriadewijk en de route van het Rondje Weerwater. Het idee van ondernemers om met een actie te komen waarbij Almeerders kunnen gaan sparen voor gratis entreekaartjes, werd minachtend weggelachen door de aanwezigen.


Vragen


De Vries en Van Dijk beantwoorden de vragen samen met wethouder Tjeerd Herrema. Daaruit bleek dat gewerkt wordt aan een parkeerbeleid voor de omliggende wijken zodat bezoekers van het evenement niet op jacht gaan naar gratis parkeerplekken in de Stedenwijk of Filmwijk. Ook de ontsluiting zal naar verwachting geen problemen opleveren. Er komt een ontsluiting over de A6 richting Lelystad en één richting Amsterdam. Na afloop van de Floriade zal dat niet tot grote verkeersstromen leiden, zei wethouder Tjeerd Herrema. “Er komen 600 woningen in de wijk. Dan praat je over een buurtje.”


‘Fantastische Floriade’


Naarmate de avond verstreek werd de sfeer minder argwanend. Een bewoner vertelde dat hij anderhalf jaar geleden zonder verwachtingen in Almere kwam wonen en blij verrast was over het groen in de stad. Hij zei zich te verheugen op de ‘fantastische Floriade’. Het leverde een applaus op. Een andere bewoonster informeerde hoe zij in aanmerking kan komen voor een woning in de toekomstige wijk. Herrema liet weten dat de belangstelling daarvoor nu al groot is. “Maar we kunnen nog niets toezeggen omdat de definitieve projectontwikkelaar pas eind mei bekend wordt gemaakt en aan de slag kan. Wie voor die huizen in aanmerking komen, valt nog niet te zeggen. Wel wordt 30% sociale woningbouw.”
Toen de avond werd afgesloten werd de organisatie bedankt met een warm applaus. Net zoals dat eerder in de Filmwijk gebeurde.

Artikel geplaatst op: 24 april 2018 - 09:35

Gerelateerd

Delen