Commentaar

Heeft Almere het nijpende lerarentekort aan zichzelf te wijten? Volgens Barbara Dijkgraaf, het lid van het bestuur van de Almeerse Scholengroep (ASG), is dat zeker zo. “De stad heeft een imagoprobleem dus willen leraren hier niet werken en wonen”, meldde zij onlangs aan de gemeenteraadsleden die de nieuwe coalitie gaan vormen.
Almere City Marketing toonde dit jaar met cijfers aan dat het met het imago van Almere wel goed zit. Amsterdammers trekken gul de knip om in Almere een huis te bemachtigen, landelijke kranten en tv-zenders besteden meer dan ooit positieve aandacht aan de stad. Almere is inmiddels al lang niet meer het lelijke eendje van het land, maar gewoon hot.
Is de nieuwe bestuurder van de ASG nog te weinig ingevoerd in het Almeerse en baseert zij zich op oude informatie? Een fenomeen dat vaker te zien is bij bestuurders die van buiten Almere komen. Het imago van Almere de schuld geven van het lerarentekort is te kort door de bocht.
Zit het imagoprobleem dan bij het onderwijs zelf? Of zijn er te weinig leraren omdat het beroep een slecht imago heeft?
Maar misschien willen mensen hier wel wonen, maar geen les geven.
Er is een trek van onderwijsgevenden van Almere juist naar Amsterdam en naar het noorden en oosten van het land. Zij keren het Almeerse onderwijs de rug toe. Enkele jaren geleden moesten veel onderwijsassistenten verdwijnen in Almere. Het Almeerse onderwijs heeft het aan zichzelf te danken dat er hier te weinig leerkrachten zijn. Het moet zelf met haar personeelsbeleid en haar arbeidsvoorwaarden de grote magneet worden om leerkrachten hierheen te halen.
Robert Mienstra, journalist Almere DEZE WEEK
Artikel geplaatst op: 01 mei 2018 - 14:48

Gerelateerd

Delen