OVSA: Binnenstad moet er 10.000 bewoners bij krijgen

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM - Om de winkels in de binnenstad van Almere rendabel te krijgen is het nodig dat er tienduizend bewoners bij komen. Dat zegt Martin Ort, directeur van Ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA) in de laatste uitgave van het businessmagazine Almere Zaken.
Het centrum van Stad moet zich tot een echte binnenstad ontwikkelen, zegt OVSA-voorzitter Martin Ort. (Foto: Fred Rotgans)

Momenteel wonen er ongeveer vierduizend mensen in de binnenstad van Almere. De OVSA maakt er zich sterk voor om dat aantal te verhogen naar veertienduizend bewoners. “De gemeente heeft zich altijd gericht op het bebouwen van kale zandvlaktes”, stelt Ort. “Met de bouw van het stadscentrum is een winkelcentrum neergezet, rekening houdend met de groei van de stad. Maar het stadshart van Almere is veel meer dan een winkelcentrum, het is een binnenstad. Daar moet ook in gewoond worden. En er zijn nu domweg te weinig woningen.”
Volgens Ort heeft de OVSA ‘jarenlang’ bij het stadhuis gelobbyd om in het centrum meer woningen te krijgen en heeft dat tot resultaat geleid. Zo komen er veel (studenten)woningen bij en vindt Ort het een goede zaak dat de witte Martinez-wolkenkrabber achter het station wordt omgebouwd tot hotel en leisure-gebouw. Onder meer restaurant Loetje gaat zich daar vestigen. De hotelgasten zullen ook bijdragen aan de levendigheid in de binnenstad. "Broodnodig", aldus Ort. “Het is belangrijk dat er meer reuring in het centrumgebied komt. Niet alleen overdag, maar vooral ook ’s avonds.”
Binnenstad

Ort laat in Almere Zaken weten dat dat het winkelcentrum moet doorgroeien naar een echte binnenstad, waar ook ouderen graag willen wonen. "Er zijn er voldoende die graag een appartementje in de binnenstad willen betrekken omdat ze dan dicht bij de voorzieningen zitten, zoals de bioscoop of het theater. Ook zij zorgen voor die reuring. Ze gaan er ‘s avonds een hapje eten of een kroegje pakken. Maar dan moet eerst de doorstroming in de Almeerse woningmarkt op gang komen.”
Artikel geplaatst op: 05 mei 2018 - 11:58

Gerelateerd

Delen