Luciana Fonseca, professioneel expat in Almere

Door Robert Mienstra
ALMERE – Ze woont met haar gezin zes maanden in Almere. Ingeburgerd is ze al een beetje. Nederlands kan ze al goed lezen. De taal spreken is ze aan het leren. Luciana Fonseca verruilde na lange omzwervingen Brazilië voor Almere. “Het gevoel van onveiligheid dat we in São Paulo hadden, hebben we hier helemaal niet.”

Luciana Fonseca: “De ervaring als expat kwam mij in Almere goed van pas.” (Foto: Almere DEZE WEEK)


Fonseca noemt haar gezin ‘professional expats.’ “We hebben in Brazilië gewoond en gewerkt, in Amerika, Australië, Spanje en Engeland waar ik mijn man ontmoette. En nu dus in Nederland, in Almere. Mijn man werkt bij een internationaal concern in Amsterdam. Het belangrijkste is om meteen de taal te leren om goed te kunnen inburgeren. Ik volg nu taallessen op het ROC in Muziekwijk. En onze dochter van dertien zit op de International School in Poort. Juist die school was voor ons de reden om naar Almere te komen. De scholen in Amsterdam waren duur en vol. Voor ons bleven daarom Utrecht en Almere over als vestigingsplaats. Het werd Almere omdat hier de huizen simpelweg goedkoper zijn en omdat onze dochter naadloos verder kon op de International School.”

Veiligheid


Het grote verschil tussen São Paulo en Almere is vooral het gevoel van veiligheid voor Fonseca. “In Brazilië is iedereen aan het overleven, daar horen overvallen en criminaliteit bij. Wij leefden voortdurend in angst dat onze dochter ontvoerd zou worden. Dat is in Almere zo anders. Ze kan op de fiets naar school, naar het centrum of met vrienden op stap zonder dat we ons zorgen hoeven te maken.” Het bevalt Fonseca dan ook goed in Almere. “De ruimte, de goede huizen, de architectuur, de aardige mensen, de korte afstand tot Amsterdam, dat maakt het hier prettig leven.” Dan zijn er nog een paar opvallende zaken voor Fonseca: “De stadsverwarming, dat is goed voor het milieu. En… het water. Dat smaakt hier zo goed. Dat hebben we nog nergens meegemaakt.”

Bibliotheek


De ervaring als expat kwam Fonseca goed van pas. “Toen ik de taal wilde gaan leren ben ik meteen naar de bibliotheek gegaan. Waar ik ook woonde, dat is de plek om goede informatie te krijgen. Dus ook in Almere. Via de bibliotheek kwam ik uiteindelijk bij het ROC terecht.” Verder heeft ze veel baat bij haar lidmaatschap van de vereniging International Almere. “Ik ga naar de Friday Night Drinks in Café op 2 waar we Engels met elkaar praten. In het Dutch Language Café van International Almere spreken we alleen Nederlands met elkaar. Als ik informatie wil hebben, dan gaat dat het makkelijkst via de site en Facebookpagina van International Almere. Mijn dochter wilde op een koor… via International Almere vonden we er een.”

Humor


Fonseca wil nog wel wat kwijt over de Almeerders. “Het zijn aardige en vrije mensen, maar lang niet zo open als ik dacht. Ik begrijp de humor hier vaak niet, dat is meestal zwarte humor. Als hier iemand valt dan lachen de mensen eerst, en dan gaan ze pas helpen. In Australië is dat precies andersom. Maar begrijp me niet verkeerd, ik weet dat dat met cultuur te maken heeft en ook met taal. Dat moet ik nog leren begrijpen.”
Foneca is van oorsprong fotografisch designer. “En in Australië gaf ik Engelse les. Nu ben ik bezig om mijn eigen online-bedrijf op te zetten. Stel dat we weer naar een ander land verhuizen, dan kan ik mijn bedrijf zo online meenemen. Maar dat is nog niet aan de orde. Het bevalt hier goed. Laat eerst mijn dochter maar haar diploma halen. De International School was de reden om hier te komen wonen. Het bevalt haar prima en ons ook.”
Luciana is online te volgen op YouTube, Facebook en blog. Tik in Lugoesdutch.
Vereniging voor expats in Almere: www.internationalalmere.com

Artikel geplaatst op: 08 mei 2018 - 14:06

Gerelateerd

Delen