Bos der Onverzettelijken
Park vol natuur voor bezinning

Door Robert Mienstra
VERZETSWIJK – Wandelend door het ‘nieuwe’ Bos der Onverzettelijken valt de rust op. “Het is inderdaad echt een park van bezinning geworden”, zegt Klaas Strampel, beheermanager Stad/Centrum. “Overal zijn bomen, vaste planten en kruiden geplant. Het vervallen, ondoordringbare bos is een prachtig park geworden.” Strampel gebaart wijd: “Overal ontstaat hier een bloemenzee.”
Klaas Strampel (l) en Harry Fransen van de gemeente Almere bespreken de voortgang van het Bos der Onverzettelijken. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Verderop staan twee mensen met gebogen hoofd bij de Anne Frank-boom, bij de kransen en bloemen die er zijn neergelegd tijdens de kinderherdenking op 4 mei. “Dat is nu precies wat we willen met dit bos”, legt Strampel uit. “Mensen zoeken er hun rust en denken na over wat geweest is en hoe de toekomst moet zijn.”
Het bos kent tal van verrassingen. Er staan drie Koningslinden die geplant zijn voor de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. “En daar staat de Amalia-linde”, wijst Harry Fransen, projectmanager van het Bos der Onverzettelijken. “Die is net geplant. Nu is het te hopen dat Amalia hem zelf nog komt onthullen.”
Even verderop ligt een omgewaaide boom tussen de kruiden. “Die laten we juist weer liggen, want daar wonen ijsvogels in”, vertelt Fransen. “En die glooiingen verderop zijn helemaal bezaaid met kruiden.”
De vijverpartijen zijn net uitgegraven. “Daar planten we in het najaar volop watercipressen.” Dan blijft Fransen staan bij een van de vele bankjes in het park. "‘s Avonds zijn ze verlicht, ieder bankje heeft een eigen naam die te maken heeft met het verzetsverleden."
Beheer

Het bos was aan een forse revitalisering toe. “Het is eigenlijk sinds de start nooit beheerd”, zegt Fransen. “Alles groeide dwars door elkaar heen, en na de novemberstorm van een paar jaar geleden lagen veel bomen om en werd het door afvallende takken zelfs gevaarlijk. Als herdenkingsplek was het bos ook niet meer herkenbaar. We hebben veel weggehaald, maar ook weer zesduizend bomen erbij geplant. Nu staan er meer dan er oorspronkelijk stonden. Dat alles binnen een mooi parkplan."
Levend monument

Het Bos der Onverzettelijken wordt 8 mei officieel heropend. “Dan staan er overal borden met uitleg en informatie. Bij de ingang van het bos komt een grote zuil. En pasgeleden is het tandrad herplaatst met maandelijkse informatie over de Tweede Wereldoorlog”, legt Strampel uit. “Dan is het echt een nationaal levend monument geworden.” De gemeente is voornemens om het bos goed te beheren. “We moeten hier niet alleen een bos beheren, maar ook een verhaal, een sociaal en maatschappelijk gegeven in onze stad.”
Jeugd

Uiteindelijk wil Strampel dat het Bos der Onverzettelijken de nationale herdenkingsplek voor jeugdherdenkingen wordt. “We gaan scholen bij het park betrekken en streven er naar dat Stad & Natuur een lespakket hiervoor gaat ontwikkelen. Verder zullen studenten van de Aeres Hogeschool in Poort een rol krijgen bij het beheer. Studenten van Windesheim gaan werken aan de communicatie. Zo wordt het een herdenkingsplek van en voor de jeugd."

IN KADER
Geschiedenis van het Bos der Onverzettelijken

Het voorstel tot aanleg van het 'Bos der Onverzettelijken' werd 30 augustus 1991 gelanceerd door de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. Dit op initiatief van Harry Verheij, oud-wethouder in Amsterdam en oud verzetsman.
De visie was dat Nederland nog geen plek kende waar alle gefusilleerden werden geëerd. Daar zou in kunnen worden voorzien door een bos te planten en zo een levende band te leggen tussen het verleden van de verzetsstrijders en de toekomst van de nieuwe generaties. Het bos werd daarmee een verzetsmonument.
De eerste bomen werden geplant op 25 maart 1992. Voor iedere gefusilleerde verzetsstrijder werd een boom geplant, totaal 2.133. Het Bos der Onverzettelijken werd op 29 april 1993 door Prins Bernhard (beschermheer van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945) opengesteld voor het publiek.
De Stichting Bos der Onverzettelijken wordt opgericht in 2006. Zij bewaakt de doelstellingen van het bos en zorgen dat de gedachten van het monument behouden blijven.
Na bijna twintig jaar was het Bos der Onverzettelijken behoorlijk uit zijn voegen gegroeid, waardoor het bos een duidelijke structuur en identiteit miste. Ook waren de meeste bomen door ouderdom en stormschade aan vervanging toe.
In 2010 hebben de Stichting Bos der Onverzettelijken, landschapsarchitect Kees Hund en de gemeente Almere samen een nieuw ontwerp voor het Bos der Onverzettelijken gemaakt.
In het najaar van 2016 is er een start gemaakt met het ingrijpende zaagwerkzaamheden in het bos en zijn de verschillende sierplanten en boomgroepen geplant.
Dit ontwerp van Hund is inmiddels grotendeels uitgevoerd. Op 8 juni aanstaande zal het bos officieel heropend worden.
Artikel geplaatst op: 15 mei 2018 - 15:15

Gerelateerd

Delen