Huizenverkopers Amsterdam kiezen voor Almere

ALMERE – Amsterdammers die hun huis verkopen kiezen als nieuwe locatie vooral Almere en Haarlem. Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseurs Colliers International.
Huizenverkopers in Amsterdam trekken naar steden als Haarlem en Almere. (Foto: Rien Moolhuizen)

Eén en ander is het gevolg van de huizenprijzen die in de hoofdstad de pan uitrijzen. Om die reden verlaat zes op de tien Amsterdammers de stad wanneer ze hun huis hebben verkocht.
In de jaren dat het economisch minder ging bleven de hoofdstedelingen nog het liefst in hun eigen woonplaats. In 2013 bijvoorbeeld lag dat percentage op 56. Afgelopen jaar bleef nog maar 40% in Amsterdam wonen. De vertrekkende verkopers kiezen daarbij vooral voor steden met een rechtstreekse OV-verbinding naar Amsterdam. Haarlem (4,7%) en Almere (4,1%) zijn daarbij het meest in trek. De consequentie daarvan is dat de prijzen op deze locaties gaan stijgen, zo merkt Almere ook al een aantal maanden.
Volgens Colliers International zullen in Amsterdam de komende jaren veel nieuwbouwprojecten ontwikkeld worden. Deze ontwikkelingen gaan de komende twee tot vijf jaar de vraag naar woningen opvangen. De groei in huishoudens komt in 2019 uit op 4.200 en neemt in de jaren er na verder af. Doordat de bouwproductie juist blijft stijgen, is de verwachting dat er dan eindelijk een rustigere markt ontstaat in Amsterdam en het tekort aan woningen afneemt.
Artikel geplaatst op: 18 mei 2018 - 11:02

Gerelateerd

Delen