Commentaar - Promotie

Almere City FC promoveerde niet, maar zorgde de afgelopen weken wel voor promotie. Dit seizoen stond de club op de drempel om op het hoogste niveau te gaan voetballen, maar trok De Graafschap in de finale van play-offs uiteindelijk aan het langste eind.


Dat is jammer om meerdere redenen. Natuurlijk om sportieve redenen, maar ik denk zeker ook om sociale redenen. Want wat er in de aanloop naar die finale met Almeerders gebeurde, heb ik zelden eerder ervaren in de stad. Er was enthousiasme, er was hoop en opmerkelijk veel support voor ‘onze’ club.
En dan was de tegenstander nog ‘maar’ De Graafschap. Wat gaat er gebeuren als Almere City FC serieus kan meevoetballen in de eredivisie en het op gaat nemen clubs als PSV, Ajax of Feyenoord?
Natuurlijk, er zijn ook nadelen. De miljoenenstrop rond Omniworld ligt nog vers in het geheugen en er zal ook heus wel eens supportersoverlast ontstaan in het centrum. Maar voor het overgrote deel zijn supporters van goede wil en zorgen ze voor extra omzet voor Almeerse ondernemers.
Er wordt wel eens zuchtend geroepen dat Almeerders niet trots zijn op hun stad. Of dat ze zich zouden schamen om in een nieuwbouwstad te wonen. De afgelopen weken was daar weinig van te merken. Overal was de mogelijke promotie van Almere City FC naar de eredivisie het gesprek van de dag. De kaarten voor de thuiswedstrijd waren in no-time uitverkocht. Raadsleden, buren, vrienden, de sociale media: iedereen had het over ‘de finale’. Het leverde Almere positieve, landelijke publiciteit op. Veel Almeerders waren trots.
Die sociale waarde is niet in geld uit te drukken, maar wel goud waard.

Marcel Beijer
Artikel geplaatst op: 29 mei 2018 - 08:54

Gerelateerd

Delen