PI Almere heeft ook Inrichting Stelselmatige Daders (ISD)

Door Robert Mienstra
ALMERE - De Penitentiaire Inrichting (PI) Almere is een Huis van Bewaring, een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) en heeft een Extra Zorg Voorziening (EZV) afdeling. Er werken zo'n 250 medewerkers en er verblijven maximaal 360 mannelijke gedetineerden. Hierbij het derde verhaal van Almere DEZE WEEK over de Penitentiaire Instelling Almere. Dit keer de Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). De vorige artikelen stonden in de kranten van 9 mei en 23 mei.

Eén van de leefafdelingen met cellen in de PI Almere. (Foto: Petra Borsch)


‘Draaideurcriminelen staan zo weer op straat’, is de ‘volkswijsheid’, ‘ze kunnen doen en laten wat ze willen.’ De werkelijkheid is anders. De maatregel ISD is een maatregel om meerderjarige, stelselmatige daders te plaatsen in de Penitentiaire Inrichting Almere, door Almeerders vaak Almere Binnen genoemd.
“Stelselmatige daders, die door reeksen delicten veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken, worden voor maximaal twee jaar ISD door de rechter in de PI Almere geplaatst”, vertelt plaatsvervangend directeur Rob van Koningsbruggen van de PI Almere.

Dwangmaatregel


“Als iemand binnen vijf jaar voorafgaand aan het laatste begane feit ten minste driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk is veroordeeld kan de rechter een ISD-maatregel opleggen. In aanvulling daarop hanteert het Openbaar Ministerie ISD als er sprake is van tien misdrijffeiten in de laatste vijf jaar, waarvan één gepleegd is in de laatste twaalf maanden", legt Van Koningsbruggen uit. “Zit je op de grens dan kan je dus voor het stelen van een blikje bier meteen twee jaar ISD van de rechter aan je broek krijgen. Het is dan een dwangmaatregel. Dan is de betrokkene twee jaar onder de hoede van justitie.”

Functioneren


De ISD-maatregel bestaat uit drie fases. “Een gesloten fase, dan zit je 24 uur per dagen binnen. Gaat dat goed, dan verdien je de half-open fase”, zegt Van Koningsbruggen. “Dan krijgt de gedetineerde dagbesteding bij bijvoorbeeld bedrijven voor drie tot vier dagen. En er worden meerdere trainingen gegeven, meer dan in het Huis van Bewaring. Maar ’s avonds moeten ze hier weer binnen zijn. Bij goed gedrag kan er ook weekendverlof verleend worden. Maar dan moet het echt goed gaan. Dan is er zelfs huisvesting buiten de PI Almere mogelijk. Dit is de open fase. Maar gaat het niet goed, dan kan de PI beslissen om zo iemand weer naar binnen te halen naar de gesloten fase voor een ‘time-out’. Met goed gedrag binnen PI Almere kan het traject buiten de PI Almere weer worden hervat om het traject opnieuw te starten. Het uiteindelijke doel is uiteraard wel dat de gedetineerde er voor kiest om normaal in de samenleving te functioneren.”

Schulden


“Vaak spelen schulden een rol. Dan gaan wij aan de slag met schuld saneren en bieden een cursus budgetteren aan. Daarbij worden ook vaak het veiligheidshuis en de stichting SurAnt ingeschakeld”, zegt Van Koningsbruggen. “Zwaar verslaafden kunnen vanuit de gesloten fase in een verslavingskliniek geplaatst worden, maar als ze daarbij een psychiatrische afwijking hebben kunnen ze naar een dubbeldiagnose-kliniek gaan.”
De ISD’ers zijn meestal ook verslaafden, lichtverstandelijk beperkt en hebben vaak een verleden in jeugdinrichtingen of van verwaarlozing en hebben nogal eens een hoog agressieprobleem. “Voor de ISD’ers is het leven ingewikkeld. Dit vraagt veel van de medewerkers van de PI Almere. Een vast stramien is voor de ISD’ers van groot belang. De kunst is vooral dat ze die alcohol- en verslavingsproblemen in de hand kunnen houden en uiteindelijk bijvoorbeeld met beschermd wonen, maatschappelijke opvang en werk weer normaal kunnen functioneren. En het veiligheidshuis blijft dan de vinger aan de pols houden. Ze worden niet volledig losgelaten. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar alles wijst er op dat de ISD-maatregel succesvol is."


IN KADER
PI Almere heeft vacatures


Almeerders die willen werken in de PI Almere kunnen solliciteren via www.werkenvoornederland.nl naar de functies van complexbeveiliger en arbeidsmedewerker. Wil je, na het lezen van dit artikel, meer weten over het werken in de gevangenis van Almere? Stuur een e-mail naar Jolanda Lutteke, HR-adviseur PI Almere, via j.lutteke@dji.minjus.nl.

Artikel geplaatst op: 29 mei 2018 - 15:06

Gerelateerd

Delen