Nieuwe wethouder Maaike Veeningen:
'Superbelangrijk om in de stad te wonen'

Door Marcel Beijer
ALMERE – Toen Maaike Veeningen (D66) zich afgelopen donderdag aan de Almeerders voorstelde, veroverde ze met haar voorkomen en toespraak direct de harten van de aanwezigen. Bij de stemming bleek ze, met slechts vijf blanco stemmen en één ongeldige stem, de meest gewenste wethouder te zijn.
Maaike Veeningen: “Zomers neem ik vaak een duik in het Weerwater.” (Foto: Bart Buijs/Prospero)

De reden van deze populariteit ligt waarschijnlijk in de eerste toespraak die ze als wethouder hield: ze vertelde hoe graag ze in Almere wil komen wonen. Sterker: de nieuwe wethouder Economische Zaken (37) baalde ervan dat een eerste poging was mislukt, maar dat de tweede poging wel gaat slagen: in oktober verhuist ze van Amstelveen naar Almere.
“Ik vind het superbelangrijk om in de stad te wonen”, zegt Veeningen nadat ze officieel is geïnstalleerd als wethouder in Almere. “Ik vind het politiek belangrijk dat je als wethouder deel uitmaakt van de gemeenschap. Ik wilde hier zo snel mogelijk naar toe verhuizen. Dat viel trouwens niet mee, want de huizenmarkt werkte niet echt mee. Maar dat is gelukt. In oktober krijg ik de sleutel. En ik neem mijn kat mee.”
Overstap

Veeningen maakte politieke carrière in Amstelveen. Eerst als fractieassistent, daarna als raadslid en tot slot als wethouder Economische Zaken. Diezelfde functie gaat ze in Almere bekleden. Beide steden zijn vergelijkbaar: aan de rand van Amsterdam, veel nieuwbouw. De overstap lijkt dus niet heel logisch. “Er zijn inderdaad veel overeenkomsten”, bevestigt ze, zittend op een bankje in de raadzaal. “Beide steden hebben veel groen en veel water. Maar Almere is natuurlijk een veel grotere stad, waar ook enorm veel uitdagingen liggen. En ik vind Almere architectonisch veel interessanter. Daar kan ik echt van genieten. Daarnaast ben ik al zestien jaar actief in de Amstelveense politiek. Het werd dus wel tijd voor iets anders.”
Zowel Amstelveen als Almere maken onderdeel uit van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). In de hoedanigheid als Amstelveens wethouder was ze daarom vaak in Almere te vinden. “Ik kan de stad vrij goed. Ik kwam hier altijd al graag. Vrienden van mij wonen hier. Ik winkel regelmatig in het stadscentrum en zomers neem ik vaak een duik in het Weerwater."
Uitdagingen

Als wethouder in Almere zal Veeningen veel uitdagingen tegenkomen. “Ik heb natuurlijk vanuit het MRA mijn netwerk waar ik gebruik van kan maken. Ik heb al een aantal bedrijven in de stad bezocht. Het is voor Almere enorm belangrijk om nieuwe banen te creëren en de bestaande banen te behouden. Werkgelegenheid wordt een speerpunt. Er wonen veel MBO’ers in de stad en juist die banen zullen de komende jaren onder druk komen te staan. Daar moeten we op anticiperen. In Amstelveen heb ik om die reden een traject opgestart waarbij deze mensen zich laten omscholen. Ex-medewerkers van V&D bijvoorbeeld. Die werken nu als beveiliger op Schiphol. Maar het is ook belangrijk om bedrijven te interesseren voor de stad. Mijn voorganger, Mark Pol, heeft al heel goed werk gedaan en ik hoop dat uit te kunnen bouwen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.”
Artikel geplaatst op: 06 juni 2018 - 12:31

Gerelateerd

Delen