Transformatie gebouw De Aardbei in volle gang

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STAD CENTRUM – De transformatie van voormalig kantoorgebouw De Aardbei is sinds eind vorig jaar in volle gang. Jongerenhuisvester Socius Wonen realiseert hier 82 woningen voor jonge Almeerders in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar. In het gebouw moet, volgens Nick Boerma van Socius Wonen, meer ontstaan dan alleen wonen. “De Aardbei moet een community worden”, aldus Boerma.

In gebouw De Aardbei moet meer ontstaan dan alleen wonen. (Foto: aangeleverd)


In het markante rode gebouw aan de Stadhuisbaan huisde ooit Pabo Almere. Daarnaast zat er tijdelijk een tandartsopleiding en gebruikte de gemeente het gebouw als kantoorruimte. Op de vier verdiepingen van De Aardbei komen in totaal 82 woningen, bestaande uit 57 studio’s en 25 appartementen, variërend in grote van ongeveer 25 tot 35 m2 (studio) en 52 tot 69 m2 (appartement). “Wie jonger is dan 28 jaar kan hier tijdelijk, maximaal 5 jaar, wonen”, vertelt Nick Boerma. "Ook betekent een jongerencontract dat je dus maximaal 5 jaar bij De Aardbei kunt wonen. Hierna maken weer andere starters kans op een goede start bij De Aardbei! Je behoudt altijd je WoningNet inschrijftijd bij acceptatie van een woning bij De Aardbei. We hebben dit project in een openbare uitvraag van de gemeente gewonnen. Er zit een erfpacht op het gebouw van 20 jaar. Daarna moeten we het gebouw weer leeg opleveren aan de gemeente. Daarom werken we niet met vaste huurcontracten."

Goede buur


In De Aardbei moet, volgens Boerma, meer ontstaan dan alleen maar wonen. “Een woning verhuren kan iedereen. We zijn op zoek naar jonge mensen die achter hun voordeur vandaan komen. Bewoners die zich extra willen inzetten voor het opzetten van de community van De Aardbei. Van elke bewoner verwachten we dat die zich opstelt als een goede buur naar zijn medebewoners.”
Socius hanteert het concept ‘WOOW’, dat staat voor Wonen, Ontmoeten, Ontspannen en Werken. “We hebben verbinding gezocht met de twee hogescholen in Almere. Zo hebben we ruimte gereserveerd voor internationale studenten van Aeres hogeschool. In enkele woningen zullen kwetsbare jongeren gehuisvest worden. De kantoorruimte in het gebouw is verhuurd aan een Almeers bedrijf dat bij het concept past.”
De collegezaal in het midden van het pand blijft bestaan. “Dit wordt de ontmoetingsplek van het gebouw. We zijn de samenwerking aangegaan met de stichting Twisted. Zij brengen hier een cultureel dagprogramma inclusief horeca. We zoeken verbinding met Almeerders. Jonge ondernemers kunnen hier bijeenkomsten houden of presentaties geven. Ook is er per woongroep een gedeelde ruimte waar buren zelf invulling aan kunnen geven.”
De wachtlijst voor het project is inmiddels gesloten. “We hebben 700 aanmeldingen. Daar schrokken we best van. Het is tekenend voor de woningnood in deze stad.”
Meer informatie: www.de-aardbei.nl

Artikel geplaatst op: 05 juni 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen