Kanttekening
Wethouders van buiten

Door Nico van Duijn
Almere heeft een begroting van een kleine miljard. Dat vraagt een bekwaam college. Vandaar dat het nieuwe college vier wethouders van buiten heeft, naast drie uit Almere. Maar ja, de stad besturen is meer dan techniek. Er wonen ook 200.000 mensen. Een beetje snappen wat er speelt, hoe het hier werkt, de voorgeschiedenis, dat mogen we toch ook verwachten van wethouders. Dat kan met wethouders van buiten, maar het gaat niet vanzelf, zo is gebleken. De stad vlot leren kennen kan alleen als ze hier komen wonen. Want anders kunnen we het wethouderschap net zo goed ‘outsourcen’ naar een callcenter in India. Besturen met Google Maps en Facetime wordt dat dan.

Wat is nog meer belangrijk? Dat is leerbaarheid. Ik heb wethouders gekend met een vlakke leercurve. Nergens een spiegel in huis te vinden. Vreselijk. Die zijn niet af te richten, hoogstens wat te temmen. Anderen hadden het vak binnen het jaar onder de knie.
Leerbaarheid dus, maar ook competentie, met zelfkennis van de eigen zwakke kantjes. Twee knappe bestuurskundigen eromheen is genoeg. En een strenge secretaresse. Perfectie hoeft niet.
De mix is het belangrijkste. Zeven types uit alle hoeken van de samenleving kunnen samen een bekwaam college vormen, als ze elkaars competenties en rare streken respecteren. Onderling veel grappen maken, luisteren, elkaar helpen.
Het gaat dus niet om van buiten Almere komen, wel om hier wonen. Het gaat om leerbaarheid, om competenties, om de menging van persoonlijkheden. Het gaat om de sfeer.
Kent dit nieuwe Almeerse college een goede start? Ik twijfel. Twee wethouders voor de twee grote partijen en de rest één, dat betekent machtsdenken. Een valse start. Een bekwame wethouder aan de kant schuiven? Zonde. Fout zelfs, want dat wijst op partijpolitieke tactiek, zonder respect voor bewezen kwaliteit.
Twee onervarenen uit de gemeenteraad? Dat kan, als ze maar niet denken dat wethouderschap een aangeboren talent is. Het is ploeteren. Maar het vak is te leren.
Ik hoop dat dit college hecht aan collegialiteit, sfeer en humor. Ik wacht op de eerste hilarische uitglijder, waarop de wethouder hikkend van de lach zijn excuses aanbiedt. De PVV motie van afkeuring wordt vervolgens vrolijk weggestemd.
IN KADER
Nico van Duijn woont sinds 1976 in Almere, was huisarts van 1976-2014, raadslid van 2002-2018, heeft vier kinderen en vier kleinkinderen, is voorzitter Almeerse Botter AM1 (2017 tot heden) en is voorzitter buurthuis de Wissewasjes.
Artikel geplaatst op: 05 juni 2018 - 11:42

Gerelateerd

Delen