Regenboogbuurt lijkt uit welstand te verdwijnen

Door Marcel Beijer
REGENBOOGBUURT – De politiek lijkt ervoor te gaan kiezen om de Regenboogbuurt uit de welstandsnota te halen. In de nieuwe welstandsnota worden de regels bij her- of verbouw van een Almeerse woning vrijer, maar de wens is juist om voor de Regenboogbuurt duidelijke afspraken te maken zodat de wijk het oorspronkelijke karakter behoudt.

De discussie over het oorspronkelijke karakter van de Regenboogbuurt laait weer op. (Archieffoto: Fred Rotgans)


Twee weken geleden werd op de Politieke Markt gesproken over de Welstandsnota. Er is een brede wens voor soepeler welstandsregels. Voor de Regenboogbuurt geldt dat juist niet. Vorig jaar werd een akkoord bereikt over het kleurbehoud met een aantal afspraken. Naar nu blijkt zijn die afspraken nog niet duidelijk. Zo is onduidelijk wat er nu precies onder ‘grote kleurvakken’ wordt verstaan en is de online-kleurendatabase, waar bewoners kunnen nazien welke kleuren bij hun huis horen, incompleet of foutief. Een aantal insprekers, waaronder een architect die heeft meegebouwd aan de buurt, pleitte ervoor om tot duidelijker regels te komen.

Grote spanning


Twee jaar geleden leidde de kwestie tot grote spanning in de wijk. Alhoewel de bewoners in hun koopcontracten akkoord zijn gegaan de kleurstellingen te handhaven, noemt een aantal bewoners die regel onwerkbaar. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van kunststof kozijnen, die meestal alleen in standaard RAL-kleuren verkrijgbaar zijn.

Actiegroep


Een aantal van die bewoners, verenigd in de actiegroep Flexibele Kleuren, wijst de raadsleden er nu op dat de insprekers van de vergadering, twee weken geleden, niet moeten worden gezien als vertegenwoordigers van de hele buurt. ‘Het hele gedonder lijkt opnieuw te beginnen”, aldus de briefschrijvers. “Buren die al sinds het begin naast elkaar wonen, vechten elkaar de tent uit over een tint lichter wit op een kozijn.”
De actiegroep wijst erop dat er ergens een ‘duimendik dossier’ moet liggen over dit onderwerp. ‘Na al die jaren zijn er heel veel ambtenaren mee bezig geweest, ook de gebiedsmanager. Wij raden u aan om eens met hen te gaan praten en niet alleen uw oor te laten hangen naar de mooie verhalen van de mensen van de stichting. Die verkopen sprookjes waar zij vooral zelf in geloven.’

Artikel geplaatst op: 17 juni 2018 - 14:57

Gerelateerd

Delen