Energieambassadeurs dringend op zoek naar nieuwe leden

ALMERE – De energieambassadeurs, het bewonersnetwerk dat Almeerders gratis adviezen geeft over energiebesparing en verduurzaming, krijgen het steeds drukker. Daarom is het netwerk op zoek naar nieuwe energieambassadeurs.
Reiner Swaen, voorzitter energieambassadeurs. (Foto: aangeleverd)

Het afgelopen jaar gaven de energieambassadeurs al honderden huurders en particuliere woningeigenaren een energieadvies. De energieambassadeurs hebben de afgelopen twee winters met een warmtecamera naar warmtelekken bij woningen gezocht en de bewoners een advies gegeven.
In samenwerking met Ymere zijn energiegesprekken met tientallen huurders in een aantal complexen van de woningbouwcorporatie gevoerd. En dat sloeg aan, want de Alliantie wil dit vanaf september ook gaan doen, te beginnen in Almere Haven. Ook andere organisaties hebben de weg naar de energieambassadeurs gevonden. Met het Voedsel Loket Almere (VLA) is een energiespreekuur opgezet voor de klanten van het VLA. Deze proef liep tot de zomervakantie. Bij de Kavelwinkel gaven energieambassadeurs tijdens de maandelijkse expertbijeenkomsten voor zelfbouw adviezen over gasloos bouwen in Almere. Want sinds 1 juli krijgen nieuwe woningen in principe geen aardgas aansluiting meer.
Er zijn al ruim dertig energieambassadeurs, die veelal uit eigen ervaring andere bewoners helpen om energie te besparen. En de woning verduurzamen. Om ze daarbij te ondersteunen helpt de gemeente met, bij voorbeeld, de aanschaf van een warmtecamera en een cursus om energielekken te onderzoeken of een energiegesprek te voeren met andere bewoners.
Na de zomer start weer een cursus tot ‘Energiecoach’, waar nieuwe ambassadeurs gratis aan kunnen deelnemen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze zich actief inzetten voor de activiteiten van de energieambassadeurs, waaronder het voeren van energiegesprekken. Wie zich ook wil inzetten als energieambassadeur kan zich aanmelden via: www.almeerminder.nl.
Artikel geplaatst op: 24 juli 2018 - 05:00

Gerelateerd

Delen