Vooral oververhitte woningmarkt in Randstad

ALMERE - De woningmarkt raakt steeds meer oververhit, vooral in de Randstad is er sprake van een tekort aan te koop staande huizen. Dat meldt voorzitter Ger Jaarsma van de NVM tegenover het blad Vastgoedmarkt.
In Filmwijk worden in verschillende straten rijwoningen omgebouwd tot appartementen, zoals hier in de Pasolinistraat. (Archieffoto: Fred Rotgans)

De NVM signaleert nieuwe ontwikkelingen op de huizenmarkt. Zo zijn er werkgevers die erover denken om complete woningcomplexen op te kopen, om huizen voor nieuw personeel zeker te stellen. Daarnaast zijn er gemeenten die huizen opsplitsen om de woningnood op te lossen, weet de voorzitter van makelaarsorganisatie NVM.
In Almere gebeurt dat nog niet door de gemeente, maar wel worden eengezinswoningen door investeringsmaatschappijen omgebouwd tot appartementen, onder meer in de Oostvaardersbuurt en de Filmwijk. De PvdA zette dat begin dit jaar op de politieke agenda omdat het tot ongewenste opdrijving van de prijzen zorgt.
Volgens de NVM worden ook nieuwbouwhuizen in toenemende mate bij opbod verkocht. Een overzichtskaart laat zien dat de echt overspannen woningmarktregio’s vooral in de Randstad liggen.

Verkoop

Bij de NVM aangesloten makelaars wisselden afgelopen kwartaal ruim 38.600 woningen van eigenaar, laat Jaarsma aan Vastgoedmarkt weten. Het woningaanbod van de makelaars was ruim een derde lager met 48.300 stuks. De huizenprijzen gaan wel steeds verder omhoog. De gemiddelde koopsom ligt momenteel op 288.000 euro. Een record. ‘De consument is de dupe, de starters voorop’, concludeert Jaarsma tegenover Vastgoedmarkt. ‘Ik blijf daarom pleiten voor een versnelling en verhoging van de nieuwbouwproductie. Die opgave is immens en blijft op dit moment achter.’
Artikel geplaatst op: 30 juli 2018 - 09:22

Gerelateerd

Delen