Middeldure huurwoningen snel verhuurd; aanbod daalt

ALMERE - Het grootste knelpunt in de landelijke woningmarkt is het tekort aan betaalbare huurwoningen in de grote steden. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is het afgelopen jaar met ruim 18 procent toegenomen. Dit komt echter volledig op het conto van het duurdere segment. Dit meldt MVGM Vastgoedmanagement.
In het segment van 710 tot 1.000 euro (middeldure huur) is het aanbod licht gedaald. Gekeken naar de vier grote steden blijkt dat het aanbod van middeldure huurwoningen met bijna 15 procent is afgenomen in een jaar tijd, terwijl het aantal huurwoningen boven de 1.000 euro met ruim 40 procent toenam. Middeldure huurwoningen worden gemiddeld ook sneller verhuurd dan huurwoningen met een huurprijs van meer dan 1.000 euro per maand. In de grote steden is dit verschil het grootst, hier wordt een middeldure huurwoning ruim 25 procent sneller verhuurd dan een huurwoning in het duurdere segment.
Moeilijk vindbaar

Een betaalbare huurwoning wordt steeds moeilijker vindbaar. Met name voor starters in de grote steden is dit een groot probleem. Een woning van meer dan 1.000 euro per maand kunnen ze niet betalen. Om toch een woning te vinden zullen starters een woning moeten delen met vrienden of moeten ze uitwijken naar locaties waar woningen nog betaalbaar zijn. Wonen in de stad moet voor starters betaalbaar blijven. Om ook deze groep te kunnen huisvesten zullen er snel extra middeldure huurwoningen moeten worden gerealiseerd en de doorstroming op de woningmarkt zal bevorderd moeten worden.
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2018 - 15:23

Gerelateerd

Delen