Jeugd begint stad te omarmen
Almere? Nee joh, Ally!

Door Robert Mienstra
ALMERE – Ambtenaren lopen met het speldje rond en ook wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA) draagt hem met trots: het speldje met de naam ‘Ally’. Voetbalsupporters kennen de aap Ally als mascotte van Almere City FC. Maar wat betekent Ally?
De supporters van Almere City FC juichen inmiddels de aap Ally hartstochtelijk toe. (Foto: Ron Baltus)

Ally is straattaal voor Almere. Jongeren gebruiken het als ze met elkaar over Almere praten: “Ik kom uit Ally” betekent voor hen simpelweg: “Ik kom uit Almere”.
De stad schaart zich met deze straattaalnaam in een illuster rijtje. Damsko is Amsterdam, Eindje is Eindhoven, Utka is Utrecht en heel creatief, de omroepstad Hilversum heet Hillywood en vooruit, Roffa is Rotterdam.
Muziekwijk

Eus, een van de initiatiefnemers van kunstenaarscollectief Kampseedorf.com, vertelt dat de naam Ally voor Almere in de jaren negentig van de vorige eeuw al door Almeerse jongeren op scholen werd gebruikt. Kamp Seedorf als streetart-collectief is inmiddels landelijk bekend met muurschilderingen in vrijwel alle grote steden, maar heeft zijn roots in Almere. “We maakten in 2011 een graffiti van Pluto met ‘Welkom in Ally’ op een muurtje bij een tunneltje in Muziekwijk. Dat was eigenlijk het echte begin van Ally. Nu verkopen we T-shirts met Ally en ook de speldjes.” De kunstenaars hullen zich in anonimiteit, waardoor er een mysterieuze bekendheid om de groep hangt.
“Ally betekent voor mij en ook voor de jeugd dat we trots zijn op onze stad. Almere is een fijne stad om in te wonen, er gebeurt veel en er kan van alles”, zegt Eus. Hij kan het weten want hij is een geboren en getogen Almeerder. “Ik ging er ook naar school. Ik merk ook dat jongeren steeds meer met Almere krijgen. En dat laten ze zien door Ally te omarmen.”
Almere City FC

De voetbalclub Almere City FC heeft dit seizoen de aap Ally als mascotte. Die is razend populair bij de harde kern supporters en wordt luid toegejuicht door de fans. Als trainer Michele Santoni een interview doet bij de televisie, bijvoorbeeld bij FOX, dan zorgt hij er altijd voor dat hij zijn Ally-speldje draagt. De Almeerse kunstenaars hebben ook wat met de profclub in Almere. “Die club betekent inmiddels echt wat in onze stad”, zegt Eus.
Belhamel

Mascotte Ally geeft een entertainende impuls aan een avondje in het Yanmar Stadion van Almere City FC. Met zijn rare capriolen en zijn eigenzinnige karakter is het oppassen geblazen op en rond de tribunes als Ally in de buurt is. Naast voetbalavonden vult de belhamel ook een aantal nieuwe activiteiten in met de Kids Club van City. Zo ontfermt Ally zich over de kids tijdens de jaarlijkse teamfoto en begeleidt hij binnenkort het schoentje zetten voor Sinterklaas.
Artikel geplaatst op: 31 oktober 2018 - 11:08

Gerelateerd

Delen