Gerestaureerd Rad van Verzet onthuld

BOS DER ONVERZETTELIJKEN – Het Rad van Verzet in het Bos der Onverzettelijken was in een slechte conditie. De gemeente knapte het verzetsrad daarom op. De bedenker van het Rad, Henk van Slooten, onthulde vorige week het vernieuwde Rad van Verzet samen met wethouder Hilde van Garderen. Daarnaast werd het Indisch Monument onthuld.
De bedenker van het Rad, Henk van Slooten, onthulde vorige week het vernieuwde Rad van Verzet samen met wethouder Hilde van Garderen. (Foto: aangeleverd)

Bedenker Henk van Slooten maakte in 1993 het Rad van Verzet. Samen met Jan Oskamp, bestuurslid van het Samenwerkend Verzet beschreef Van Slooten de activiteiten van het Verzet in de twaalf maanden actief was in Nederlands-Indië. Dit verzet werd gepleegd van maart 1942 tot voorjaar 1943. De betreffende acties over de maanden van het jaar zijn door een Verzetsstrijder of Verzetsgroep beschreven. Van Slooten schonk het verzetsrad op 5 mei 1995, aan Jeugdland, die destijds al gevestigd waren in het Bos der Onverzettelijken. Het gerestaureerde verzetsrad staat nu op een prominente plek nabij de ingang van het Bos der Onverzettelijken.
Indisch monument

Het Indisch monument staat symbool voor het einde van de Tweede Wereldoorlog van Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië. Op deze dag worden nu alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië herdacht.
De locatie en de inrichting van het Indisch Monument was verouderd en ook de aanwezig beplanting was aan het einde van zijn levensduur. Met de onthulling van de nieuwe beplanting en de herinrichting van het Indisch Monument is voor de Indische en Molukse bevolking een bijzondere herdenkingslocatie in het Bos der Onverzettelijken gerealiseerd.
Artikel geplaatst op: 29 november 2018 - 16:23

Gerelateerd

Delen