Percentage zieke essen zal nog oplopen

ALMERE – Overal in Almere worden momenteel zieke essenbomen gekapt. Ze lijden aan de Essentaksterfte. Almere beheert 800 hectare bos, waarvan de es de meest aanwezige boom is. Maar liefst 63 procent van de bomen is aangetast. En dat percentage zal nog oplopen.

In het verlengde van het Koopvaarderspad in Buiten, bij de entree naar de Oostvaardersplassen, staan de nieuwe bomen al klaar naast de gekapte essen. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Vooral in Almere Buiten wordt momenteel de zaag gezet in zieke bomen. Zo is het bosvak bij de E. Heimansweg, achter tuincentrum AlmeerPlant, bijna volledig verdwenen en is ook het Oostrandpark flink uitgedund. Meerdere straten en wijken in Buiten zullen een kale aanblik krijgen. Ook in Kruidenwijk, Haven en – in mindere mate – Stedenwijk zullen zieke essen worden gekapt. De verwachting is dat het niet bij die 63 procent blijft. De gemeente voorziet dat uiteindelijk 10.000 zieke essen, die in de straat en als laanboom staan, moeten verdwijnen.
Op veel plekken waar de zieke essen verwijderd worden, worden nieuwe bomen terug geplant. De kale aanblik zal echter even aanhouden. Het duurt namelijk een paar jaar voordat een boom groot gegroeid is. Niet alle essen worden overigens vervangen. Op deze webpagina van de gemeente is meer informatie te vinden en is ook goed te zien op welke plekken er wordt gekapt. 

Artikel geplaatst op: 11 december 2018 - 09:28

Gerelateerd

Delen