Twee keer zoveel inbraken tijdens feestdagen

ALMERE – Bewoners laten vaak, bij afwezigheid tijdens de feestdagen, geen bewoonde indruk achter in hun woning. “Helemaal donker of slechts een of twee lampjes aan, staat min of meer gelijk aan een briefje op de deur met ‘wij zijn niet thuis met de feestdagen'”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan.“
Onderzoek laat zien dat bijna iedereen onterecht denkt dat het met de beveiliging van zijn huis wel snor zit. Toch zijn bijvoorbeeld maar liefst vier van de vijf achterdeuren zodanig slecht beveiligd dat een inbreker binnen enkele minuten binnen is. (Foto: aangeleverd)

Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite bij een vriend of familielid en daarom een of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur. Tijdens dat heerlijke diner bij familie of goede vrienden dus. Een inbreker weet dat hij dan rustig zijn gang kan gaan en slaat bij het gemakkelijkste doelwit toe.
Juist tijdens de feestdagen wordt bijna twee keer zo vaak ingebroken als in de rest van het jaar. Staal adviseert daarom om de juiste maatregelen te treffen. Regel met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, dat de lampen ook tijdens afwezigheid aangaan. “Zo is het voor een inbreker onduidelijk of er iemand thuis is. Hij zal dan eerder bij een woning inbreken waar het wel zeker is dat men er niet is”, aldus Staal.
Meer informatie: www.inbraakmislukt.nl.
Artikel geplaatst op: 18 december 2018 - 15:00

Gerelateerd

Delen