Kans op overleven het grootst bij reanimatie binnen 6 minuten
Bewoners van tientallen Almeerse wijken in actie voor een BuurtAED

ALMERE - Al in tientallen Almeerse wijken zijn succesvolle inzamelingsacties gehouden voor een BuurtAED. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen bewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED (Automatische Externe Defibrillator) te kopen. Momenteel lopen er nog dertien Almeerse acties en nieuwe acties starten kan nog steeds.

Bewoners kunnen via het platform BuurtAED.nl een inzamelingsactie starten voor een AED in hun eigen buurt. (Foto: BuurtAED.nl)


Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is, maar in veel woonwijken zijn te weinig AED’s dag en nacht bereikbaar.
Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Bewoners die een BuurtAED-actie opzetten krijgen 30 dagen de tijd om met hun buren het bedrag voor een AED met buitenkast in te zamelen. Het pakket dat zij vervolgens krijgen bestaat uit een AED Philips HeartStart FRx, een buitenkast met of zonder pincodeslot, vijf jaar service- en onderhoud en tenminste 1000 euro korting. Na ontvangst meld je de AED aan bij het reanimatie oproepsysteem om levens te redden in de buurt.

Landgoederenbuurt


Bewoners van tientallen Almeerse wijken hebben inmiddels de mogelijkheid aangegrepen om een buurtAED-actie op te zetten. “Bij een optimale situatie moet er eigenlijk binnen elke straal van 150 meter een AED hangen. In de Landgoederenbuurt zijn wij aardig onderweg om dit te bereiken. In de omgeving van de Baroniestraat heb ik een schrijven rondgestuurd om te polsen hoeveel burgerhulpverleners hier in een straal van 150 meter wonen. Acht personen hebben zich gemeld en dit is de reden om ook hier de actie voor een BuurtAED te starten”, vertelt bewoner Arie Verweij. “Als hij er komt, dan wordt er ook een AEDtrainingsunit bij gekocht. Dan kunnen bewoners die dat willen gratis en zo vaak zij willen instructie krijgen van een hulpverlener.” Donaties zijn nog welkom.

Molenbuurt


Ron Oostrum van het Almeerse bedrijf OostrumBHV, gespecialiseerd in het verzorgen van Bedrijfshulpverleningscursussen, weet hoe belangrijk is dat er bij een hartstilstand snel kan worden gestart met reanimeren. "Daarom hebben wij een AED geschonken aan de Molenbuurt. Dit is mede mogelijk gemaakt door MH Instatech", vertelt Oostrum. De AED hangt sinds vorige week in een met een pincodeslot afgesloten kast aan de Binnenkruierstraat 36 en is 24 uur per dag beschikbaar voor de burgerhulpverleners in de wijk. "Zij kunnen het kastje openen als zij de benodigde pincode hebben doorgekregen in een SMS-bericht van HartslagNU.nl."

Tussen de Vaarten Noord


Ingrid Pieters, fractieassistent van de politieke partij Respect Almere, heeft een actie opgezet voor een AED in de Jan van Eyckstraat in Tussen de Vaarten Noord. "Als burgerhulpverlener heb ik zelf een oproep gekregen voor een reanimatie. Ik kreeg een sms'je binnen in verband met de buurman die een hartaanval kreeg. Ik ben er naartoe gegaan en heb zijn zoon, die al was begonnen met reanimeren, geholpen bij de reanimatie. De man heeft het gelukkig overleefd. Naar aanleiding hiervan ben ik een actie gestart voor een BuurtAED, want daarmee kun je echt levens redden", aldus Pieters. "We zijn nog een paar honderd euro verwijderd van het benodigde bedrag, dus we hebben nog wat donaties nodig!" 

Een van de acties steunen met een donatie, jezelf aanmelden als burgerhulpverlener of zelf een actie voor een BuurtAED starten? Ga naar www.buurtaed.nl en kijk wat je kunt doen.

Artikel geplaatst op: 09 januari 2019 - 09:17

Gerelateerd

Delen