Door de ogen van een niet-Almeerder

Student journalistiek Nathalie Bollen is geen Almeerse. Ze ging voor Almere DEZE WEEK op pad om te ervaren welke indruk de stad maakt op iemand die voor het eerst het centrum bezoekt.
Door Nathalie Bollen
STAD CENTRUM – Een nieuw Stationskwartier dat volop kansen biedt voor aantrekkelijk wonen, werken en andere stedelijke voorzieningen, daar streeft de gemeente naar. Hét visitekaartje van de stad, dé plek waar bezoekers de stad inkomen. Het huidige gebied voldoet volgens de gemeente niet aan die omschrijving en moet gerenoveerd worden. Het gebied zou als saai worden ervaren, maar is dat echt hoe een niet-Almeerder het ervaart?
'De noordkant is een groot, leeg plein. Het waait hard, het is koud en er zijn niet veel mensen aanwezig.' (Foto's: Nathalie Bollen)

Almere Centrum, voor mij tot voor kort alleen bekend van de twee kunstwerken bij spoor 3 en 4. De drukte en het gevoel van haast verdwijnt direct zodra je de poortjes doorgaat en de vrij rustige stationshal betreedt. De hal doet niet erg modern aan en er zijn geen winkels. Een van de glazen schuifdeuren naar de zijde van het Zakencentrum is defect en een ander heeft gebroken glas. Het ziet er niet erg uitnodigend uit.
Door de schuifdeur naar het Zakencentrum kom je terecht op een groot leeg plein. Het waait hard, het is koud en er zijn niet veel mensen aanwezig. Door de wind waaien blikjes en plastic zakken over het plein, vergelijkbaar met een steppenroller die je voorbij ziet waaien in Western-films als het uitgestorven is. Het geeft het gevoel alsof je verkeerd loopt en hier niets te zoeken hebt. Naast een bushalte, wolkenkrabbers en een Rabobank-kantoor is er eigenlijk niets te zien.
Uitnodigend

De andere zijde daarentegen is veel meer uitnodigend en heeft direct een gezelligere sfeer. Links en rechts als je uit het stationsgebouw loopt, zijn voornamelijk eetgelegenheden. Recht voor je zie je de winkelstraat en op een gebouw een muurtekening van Kamp Seedorf met de tekst ‘Welkom in Ally’. Het stationsgebouw en de straten zijn nog versierd met lichtjes van de decembermaand.
De weg wijst zichzelf. Je hoeft enkel alsmaar rechtdoor vanaf het stationsgebouw en loopt zo direct de winkelstraat in. De winkels aan beide zijden zorgen ervoor dat de koude wind tegengehouden wordt. Mensen lopen dicht langs de ingangen van de winkels om zo wat warmte mee te pikken. Aan het einde van de straat, bij het Stadhuisplein, staat een abri met een kaart van de stad en toeristische informatie. Op het plein is tevens de markt aan de gang, omdat het woensdag is.
Natuur

Op dit punt wordt de weg iets minder vanzelfsprekend. Er is geen sprake meer van een winkelstraat en als je rechtdoor loopt, zie je links Windesheim Flevoland. In eerste instantie geeft het de indruk dat er verderop niets interessants meer is voor het winkelend bezoek, tot je stuit op een rotonde waar rechts een grote zuil staat met ‘city mall’. Hier blijkt nog meer winkelgelegenheid te zijn, wat past bij een stad met 200.000 inwoners. Aan de andere kant is het Flevoziekenhuis en in de verte kun je het Weerwater al zien. Bij het ziekenhuis wordt de omgeving groener door grasperkjes en eenmaal bij het Weerwater kom je als het ware terecht bij een klein natuurgebied met vogels en geen gebouwen waar je tegenaan kijkt. Het is mooi hoe dicht bij elkaar de natuur en de stad is.
Ondanks de grootte, doet Almere knus en gezellig aan. De binnenstad is goed onderhouden met groen, verlichting en versiering. Naar mijn mening hoeft er hier niet veel te veranderen. De Noordzijde valt er echter compleet buiten. Het zou mooi zijn als met het vernieuwde Stationskwartier daar meer sfeer en gezelligheid komt, zodat je als niet-Almeerder ook een reden hebt om daar heen te gaan. Het stationsgebouw is ook aan vernieuwing toe en kan wel wat moderner. Saai is het niet, maar het mag naar mening wel levendiger en meer een geheel worden.
Artikel geplaatst op: 23 januari 2019 - 11:11

Gerelateerd

Delen