Bewoners op de barricades voor behoud brug

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
DE GOUWEN – De bewoners van de Kromgouw zijn niet blij met het voornemen van de gemeente om de fietsbrug ‘Overheen’, die de Kromgouw met de Overgouw verbindt, weg te halen. De brug is, volgens bewoner Mieke van der Loo Buerman, erg belangrijk. “De Kromgouw is een soort eiland met uitgangen via drie bruggen”, aldus Van der Loo Buerman. “Als deze brug verdwijnt blijven er nog maar twee uitgangen over.”

De bewoners willen niet dat fietsbrug ‘Overheen’ verdwijnt. (Foto: Studio Fred Rotgans/foto Rinus Lettinck)


De brug wordt, volgens de bewoners, vaak gebruikt. “Ik denk dat er per dag wel honderd mensen van deze brug gebruik maken”, vertelt Van der Loo Buerman. “Ouders met kleine kinderen kunnen over deze brug veilig naar basisschool De Flierefluiter fietsen. Als de brug verdwijnt dan moeten ze over de Paalbrug via het bedrijventerrein De Paal omrijden. Daar zit bijvoorbeeld heb bedrijf Boogaart. Zij rijden met allerlei grote aanhangers en grasmaaiers. Gevaarlijk voor die kinderen op hun kleine fietsjes.”
Ook hondenbezitters maken gebruik van deze brug. “Bewoners met honden gedragen zich hier heel netjes. Ze lopen met hun hond over de brug om honden daar uit te laten, zodat we hier inde wijk geen last hebben van hondenpoep.”
Van der Loo Buerman vermoed dat de gemeente denkt dat de brug niet vaak wordt gebruikt. “Een meneer kwam meten hoeveel mensen de brug gebruiken. Maar dat deed hij na 19.00 uur. Dan gaat er bijna niemand meer over de brug. Iedereen zit dan al thuis aan het avondeten.”
De bewoners zamelen handtekeningen in. “Die willen we aan de gemeente aanbieden met het verzoek de brug te sparen.”
Nicole Klockenbrink van de gemeente bevestigt dat de brug weg moet. “Vanwege de noodzakelijke besparingsmaatregel is ervoor gekozen om een aantal bruggen in Almere die toe zijn aan vervanging te verwijderen in plaats van te vervangen. Het gebruik van de brug is op meerdere dagen en op meerdere tijdstippen geteld, op werkdagen en in weekend.” De brug Overheen wordt waarschijnlijk halverwege 2019 verwijderd. “Voordat de brug verwijderd wordt, moet er een onttrekkingsbesluit worden genomen. Hierop is bezwaar en beroep mogelijk.”

Artikel geplaatst op: 22 januari 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen