In twee derde van de gemeenten neemt het aantal verkopen af

ALMERE - Circa 231.000 woningen wisselden in 2018 in Nederland van eigenaar, dit zijn maar liefst 20.000 woningen minder dan in het voorgaande jaar. Het lagere aantal verkopen wordt veroorzaakt door zowel het gebrek aan aanbod als de hoge woningprijzen.
In alle Nederlandse provincies is deze dalende verkooptrend zichtbaar. Om de dynamiek op gang te houden is het van belang dat er voldoende aanbod beschikbaar komt. Aangezien de nieuwbouw op korte termijn niet zal leiden tot een toename van het aanbod, moet de doorstroming van huishoudens gestimuleerd worden. Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 die Dynamis heeft gepubliceerd, de rapporten zijn hier te vinden.
Keuzemogelijkheden

Woningzoekers kunnen vergeleken met een jaar eerder kiezen uit ruim 15.500 minder woningen. De regionale verschillen zijn echter groot. Waar de forse aanboddalingen in Noord-Holland ten einde zijn gekomen, staan in de provincie Drenthe bijna een derde minder woningen te koop dan een jaar geleden. Ook in andere provincies buiten de Randstad zijn aanzienlijke dalingen geregistreerd, zo neemt het beschikbare aanbod nu ook in Groningen (-28%), Friesland (-24%) en Zeeland (-24%) sterk af.
Artikel geplaatst op: 28 januari 2019 - 08:26

Gerelateerd

Delen