‘Bouwen met stro is weer helemaal hip’

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
OOSTERWOLD – Het is een koude dag als ik de Zeebodemkolonistenweg op rijd. Het groene zeil dat het huis van Elian van Nunen en Frans Mulckhuijse afdekt wappert in de wind. Elian en buurvrouw Anita werken volop mee aan de bouw. “We stapelen deze week de strobalen die de buitenmuren van het huis worden”, legt Elian uit. Tijdens de lunchpauze nemen de dames plaats op de strobalen in het huis en verwarmen ze zich aan een kop thee. Verschillende buren schuiven aan. “Dat is kenmerkend voor Oosterwold: iedereen helpt elkaar hier.”

Elian en Frans bouwen een huis met stro. Samen met buurvrouw Anita en de aannemer verricht Elian het meeste werk. (Foto: Studio Rotgans/ Rinus Lettinck))


Elian en Frank bouwen een huis met stro. “Als je in een ecologische wijk als Oosterwold gaat wonen, wil je ook ecologisch bouwen”, aldus Elian. “Bouwen met stro is weer helemaal hip. Het is heel oud bouwmateriaal. Het is restafval, dus heel ecologisch verantwoord. Stro isoleert heel goed, het houdt warmte vast en neemt vocht op.”
Het stel bouwt samen met buren Anita en Ivo Mollenberg. “We vonden elkaar via een Facebook-groep van mensen in Oosterwold die met stro bouwen”, aldus Elian. “Onder leiding van dezelfde aannemer bouwen we, helemaal zelf, twee huizen volgens het zelfde systeem. We helpen elkaar met de bouw. Zo hebben we een poos moeten wachten op akkoord van de gemeente. Bij ons lag toen alles stil. Bij Anita’s huis konden we toen verder bouwen. Je doet bij elkaar ervaring op. Wat we bij het ene huis leren, voeren we versneld uit bij het andere huis.”

Vrouwen bouwen


Vooral de vrouwen bouwen, samen met de aannemer, beide huizen. “Voor Anita en mij is dit nu een dagtaak. Onze mannen nemen een dag vakantie om mee te helpen als er veel of zwaar werk op de planning staat.” Het zelf bouwen vindt Elian heel leuk om te doen. “Alles wat hier te zien is, hebben we zelf in handen gehad. Zo hebben we zelf de folie afgemeten en uitgeknipt, zodat de aannemer het kon vastzetten en alle stijlen met spijkerband aan elkaar geschroefd. Het frame van het huis staat en het dak zit erop, dus nu zijn we zover dat we de strobalen ertussen kunnen zetten. De buitenkant van de stromuren wordt met leem afgewerkt. Aan de binnenkant van het huis komt er kalkstuck op.”
Over het ontwerp van het huis is goed nagedacht. “Ik wilde dolgraag in al mijn kamers zonlicht. Zo komt onze slaapkamer op het oosten, mijn werkkamer op het zuidoosten, daarachter in de hoek de keuken en in de achterste hoek rechts de zitkamer. Zo kun je met de zon meeleven door de dag heen.” In het dak wilde het echtpaar een lichtstraat. “Vandaar het versprongen dak met ramen. Daarmee heb je midden op de dag ook zonlicht in de achterste kamers.”

Pluktuin


Bouwen in Oosterwold was voor het echtpaar een bewuste keuze. “Ik had vroeger een eigen bedrijf in financieel beheer, maar heb altijd met planten willen werken. Het boek Weerwater van Renate Dorresteijn was de aanleiding tot het idee van ons ‘Brandnetelparadijs’, de prikkelende pluktuin die we hier willen realiseren. Dat dat in Oosterwold kan is voor ons de reden om hiernaartoe te verhuizen. Vorig jaar hebben we al een stuk tuin ingezaaid met bloemen voor de pluktuin. Die hebben we tussen het bouwen door in leven kunnen houden tijdens de droge zomer.”
Het meest trots is Elian op de gemeenschap die in Oosterwold ontstaat. “Dat je door middel van de door jou opgedane kennis en ervaring je aankomende buren weer op weg kunt helpen bij het overwinnen van de ambtelijke bureaucratie.”
Elian verwacht met Pasen te kunnen verhuizen. “Dan zijn we een jaar aan het bouwen. De badkamer is dan af en er is een ruimte klaar om te kunnen wonen. De rest van het huis bouwen we af als we er wonen.”

Artikel geplaatst op: 12 februari 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen