Woningnood in Almere

Wachttijd sociale huurwoning 9,2 jaar

Door Robert Mienstra

ALMERE – In Almere is momenteel acute woningnood. De stad telt ruim 18.000 actieve woningzoekenden voor een sociale huurwoning. Per aangeboden woning reageren gemiddeld 354 gegadigden. De inschrijftijd voor een sociale huurwoning bedraagt gemiddeld 9,2 jaar. Deze cijfers werden afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt aan de raadsleden gepresenteerd.

Het college wil de komende vier jaar 2000 tot 2500 huurwoningen in vier jaar realiseren. (Foto: AdobeStock)


Het is voorgekomen dat zich 1800 gegadigden meldden bij een populaire woning die verloot werd. Om de groei in de behoefte aan sociale woningbouw bij te houden, zal de gemeente er vanaf nu 590 sociale huurwoningen per jaar bij moeten krijgen. Als dit aantal inderdaad gehaald wordt, wordt alleen nog maar de toename in de huidige behoefte opgelost. De bestaande vraag naar sociale huurwoningen wordt niet ingelopen.
Het college wil de komende vier jaar 2000 tot 2500 huurwoningen in vier jaar realiseren. Met die 590 per jaar worden er dan ruim 2300 gerealiseerd. Op de vraag hoeveel woningen er per jaar bij gebouwd moeten worden om het tekort op te lossen, kon de gemeente geen antwoord geven.

Wachtlijsten


Als er minder sociale huurwoningen worden opgeleverd dan nodig om de trendmatige groeiende behoefte bij te houden, kunnen de wachtlijsten oplopen en de onvrede daarover ook. Woningzoekenden zullen andere wegen proberen te vinden om een dak boven hun hoofd te krijgen, veelal tegen hoge prijzen. Dat kan zijn in de vrije sector huur of in kamerverhuurpanden. Daarnaast is het effect dat jonge starters lang bij hun ouders thuis blijven wonen en zo geen goed begin kunnen maken met het opbouwen van een zelfstandig leven. Verder wordt het minder aantrekkelijk om in Almere een baan tot een modaal inkomen te betrekken, omdat betaalbare huisvesting te schaars is.

Jongeren


In 2018 bestond de voorraad sociale huurwoningen voor 2,5% uit woningen die geschikt zijn voor startende jongeren die huurtoeslag krijgen. Landelijk ligt dit aandeel hoger: 13,1%. Jongeren (onder de 23 jaar) hebben van alle groepen die een sociale huurwoning zoeken de laagste kans. Rond de 1525 jongeren (tot 23 jaar) reageerden in 2017 op een aanbod van in totaal 110 geschikte woningen (huur onder de 417 euro): de slaagkans is 7,2%; het gemiddelde slaagkans voor alle woningzoekenden is 12,2%.

Inschrijfduur


De gemiddelde inschrijfduur is gestegen van minder dan vier jaar voor de crisis (2007) tot 8,6 jaar in 2017 naar 9,2 jaar in 2018 voor een woningen die worden verdeeld op basis van inschrijfduur. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er veel meer woningzoekenden actief op zoek zijn naar een sociale huurwoningen dan in het verleden. De vraag is dus gegroeid. De stijgende trend wordt vooralsnog niet gestopt.

Oudere wijken


Opvallend is dat vooral in de oudere wijken zoals Haven sociale huurwoningen te vinden zijn. In de jongere wijken die de afgelopen decennia zijn gebouwd is veel minder sociale huur. Het gemiddelde is 26% huurwoningen over heel Almere. Veel nieuwe wijken halen de 16% niet. Het uitgangspunt van de gemeente om 30% sociale huurwoningen te realiseren lijkt niet gehaald.

Woonvisie


De voorlichtingsavond aan de raadsleden werd gegeven om te komen tot een nieuwe woonvisie. In april of mei zal een eerste concept van een nieuwe woonvisie gereed zijn. Met dit concept onder de arm wil het college stadsgesprekken voeren. Uiteindelijk zal de nieuwe woonvisie voor het zomerreces aan de raad worden aangeboden.

Artikel geplaatst op: 18 februari 2019 - 08:26

Gerelateerd

Delen