Interview Paul van der Starre, 50PLUS Flevoland

Door Robert Mienstra
ALMERE - Flevoland moet voor ouderen een fijne, veilige provincie zijn om in te wonen, te werken en te recreëren, zegt Paul van der Starre, de lijsttrekker van 50PLUS voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 20 maart.

 

Flevoland


Van der Starre is een fan van Almere en zeker van Flevoland. “Mijn fascinatie met Flevoland gaat terug naar 1963 toen ik als 6-jarige jongen een spannend avonturenverhaal las over 3 jongens die vanuit Nagele in een gammele roeiboot de oversteek over het Ketelmeer waagden. Naar de splinternieuwe drooggevallen polder. Het zal dan ook niet geheel toevallig zijn dat ik 39 jaar geleden in 1980 de sleutel van mijn eerste huis in Almere haven kreeg. Hier ben ik getrouwd, zijn mijn kinderen geboren en run ik een communicatie adviesbureau.”

Wonen


Uit deze fascinatie komt ook de politieke belangstelling van Van der Starre voort. “Voorheen zat ik bij de VVD, maar bij 50PLUS voel ik mij beter thuis. Dat komt met name door het socialere gezicht van deze partij.”
Van der Starre haakt in op een actueel thema, de woningnood. “Dat is niet alleen een Almeers probleem, het speelt in heel Flevoland. Een van de oorzaken is dat de doorstroming stagneert. De mensen die hier veertig jaar geleden zijn komen wonen, zitten nu de kinderen het huis uit zijn vaak in te grote woningen. Die willen een betaalbare levensloopbestendige seniorenwoning, woningen die gelijkvloers zijn en mogelijkheden bieden voor aanpassingen zodat je er tot op hoge leeftijd kan blijven wonen. En dat soort woningen zijn er niet. Het credo dat Almere jong en nieuw is, is allang achterhaald. De stad vergrijst. Door levensloopbestendige woningen te bouwen, kan de doorstroming op gang komen en ontstaat er weer ruimte voor jonge gezinnen.” Daarom pleit 50PLUS voor een vast quotum seniorenwoningen bij ieder nieuwbouw- en renovatieproject.

Banen


Is 50PLUS dan alleen een partij voor ouderen? “Zeker niet”, zegt Van der Starre. We zijn er voor alle leeftijden. We heten 50PLUS, maar het begint eigenlijk al bij 45plus. Mensen vanaf die leeftijd zijn te vaak al economisch afgeschreven. Probeer maar eens op die leeftijd aan een baan te komen. Daarom moet de provincie een pro-actief beleid voeren om die mensen aan werk te helpen, door zelf al te zeggen ‘bij gelijke geschiktheid krijgt de oudere sollicitant de baan’. Bovendien moeten er jobcoaches komen voor 45plussers. Zij hebben extra steun nodig.”

Zorg


Van der Starre kijkt ernstig als het gesprek over de zorg gaat. “Hoewel in principe niet tegen marktwerking zijn de grenzen van privatisering hier bereikt”, zegt hij. “De overheid heeft een aantal ‘systeemtaken’ die je niet aan de markt mag overlaten. De zorg is zo’n kerntaak en 50PLUS vindt dat je die niet uit handen mag geven. Neem nu het grotendeels verdwijnen van het ziekenhuis in Lelystad. Onverteerbaar. Alle inwoners van de provincie en zeker de ouderen hebben recht op goed bereikbare en volwaardige zorg. En dan is er ook nog eens de uitbreiding van het vliegveld bij Lelystad. Als daar iets gebeurt, is er geen ziekenhuis in de buurt.

Inkomensachteruitgang


“Wij vinden dat ouderen financieel ontzien moeten worden. Zoals geen verhoging van de provinciale opcenten voor de wegenbelasting”, stelt Van der Starre, “en in daluren gratis busvervoer voor ouderen of op z’n minst korting voor hen. Dat is wel het minste. Wat een negatieve impact zullen de torenhoge energierekeningen hebben op de huishoudboekjes van de ouderen. Tel daar nog eens de teruggang van de pensioenen bij op. Het inkomen van de ouderen wordt uitgekleed en dat moet stoppen.”

Eerste Kamer


50PLUS is niet alleen een provinciale partij, maar ook landelijk. “Dat is essentieel", zegt Van der Starre. “We stemmen 20 maart in feite ook voor de Eerste Kamer. Als wij zetels in de Provinciale Staten krijgen, zal ook onze invloed in de Eerste Kamer toenemen.”

Artikel geplaatst op: 05 maart 2019 - 12:13

Gerelateerd

Delen