Lofthome: eigenzinnig industrieel woonconcept van staal en glas

Door Petra Onderwater
ALMERE – Het Almeerse bedrijf FutureHomeConcepts kwam tien jaar geleden met het idee voor een eigenzinnig en industrieel woonconcept van staal en glas: Lofthome. Inmiddels staan in Nederland bijna 60 van deze woningen, die worden gekenmerkt door eenvoud en functionaliteit. Een selectie hiervan is te bewonderen in het boek Lofthome Living dat pas is uitgekomen.
Initiatiefnemer Daan Fröger voor zijn eigen Lofthome-bungalow in Oosterwold. (Foto: Walter Herfst)

Lofthome is een initiatief van Almeerder Daan Fröger van FutureHomeConcepts, in samenwerking met BKVV Architecten en Hardeman Systeembouw. "De eerste Lofthome werd in 2011 gebouwd. Het is een eigenzinnig en tegendraads concept wat betreft bouwmethodiek”, vertelt Fröger, die zelf zijn eigen Lofthome-bungalow heeft in Almere Oosterwold. “Een Lofthome is een woning die vrijheid uitstraalt en tegemoet komt aan de betekenis van het woord loft: een ruim verblijf, vaak onder een hoog dak, met veel openheid en een zelf indeelbare ruimte. Enigszins vergelijkbaar met industriële gebouwen.”
Uniek

Van oorsprong wordt de Lofthome met een zadeldak uitgevoerd, maar het kan ook een woning met een plat dak of een bungalow zijn. Uitgangspunten zijn eenvoud, functionaliteit en sober gebruik van bouwmaterialen. Constructies worden niet gecamoufleerd en blijven zichtbaar als onderdeel van het ontwerp. “Elke woning is uniek en komt onder architectuur tot stand. Er is er geen een hetzelfde”, aldus Fröger. Ook in Almere zijn diverse Lofthomes te vinden: twee in Poort, twee in Overgooi, twee in Nobelhorst en vijf in Oosterwold, waarvan één in aanbouw. Ook het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Oostvaardersplassen in Lelystad is een Lofthome.
Fröger: “De Lofthome wordt door zijn eenvoud en functionaliteit vaak omschreven als typisch Dutch design. De bijzondere samenwerking op gebied van productontwikkeling, architectuur en bouw (tussen FutureHomeConcepts, BKVV Architecten en Hardeman Systeembouw) is enkele jaren geleden genomineerd voor de internationale Co-creation Award.”
Boek vol verhalen

Trots toont Fröger het ruim 250 pagina’s tellende boek Lofthome Living, dat onlangs is gelanceerd en vol verhalen van Lofthome-bewoners staat. “Zij vertellen over de keuzes die ze samen met de architecten hebben gemaakt. Hoe ze de ruimte ervaren. Wat voor hen onderhoudsvrij en energiezuinig betekent”, aldus Fröger. “Het boek maakt het voor iedereen mogelijk om even binnen te kijken in verschillende Lofthomes.”
Het boek Lofthome Living (ISBN 9789082498318) is onder meer verkrijgbaar via bol.com en de reguliere boekwinkels. Meer informatie: www.lofthome.nl.
Artikel geplaatst op: 11 maart 2019 - 13:05

Gerelateerd

Delen