Zo woon ik: wonen aan de Harderwijkoever

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STEDENWIJK – Haar balkon met uitzicht over het Weerwater is, voor Conny Musch, één van de favoriete plekken van haar woning. "Het uitzicht doet me denken aan de zomers die ik in mijn jeugd doorbracht in het huis van mijn opa en oma in Bergen aan Zee", vertelt ze. De nieuwbakken Almeerse verhuisde vorig jaar, na 65 jaar, vanuit Tilburg naar het voor haar nog onbekende Almere. En dat beviel goed. "Ik vertel nog steeds aan familie en vrienden dat ik heel blij ben met mijn keuze voor de stad."

Om meer ruimte in het toilet te maken, liet Conny het fonteintje bovenop het waterreservoir plaatsen. (Foto: Fred Rotgans)


De 67-jarige Almeerse woonde 65 jaar lang in Tilburg. "Daar ging ik met mijn ouders wonen toen we vanuit Indonesië naar Nederland kwamen", legt Conny uit. Toen Conny’s drie kinderen verhuisden naar Amsterdam en Utrecht ging ze nadenken over haar toekomst. "Mijn kinderen hebben alle drie een zoontje. Ik pas regelmatig op en wilde graag dichter bij ze wonen, zodat ik een actieve oma kan zijn. En als ik ouder ben wil ik niet dat mijn kinderen zich verplicht voelen om steeds naar mij toe te moeten komen."
De keuze voor Almere was weloverwogen. "Twee van mijn kinderen wonen in Amsterdam, maar de woningprijzen lagen daar voor mij te hoog en ik voelde me er niet thuis. Ik koos voor Almere omdat het zowel dicht bij Amsterdam als Utrecht ligt."

Toekomstbestendig


Het nieuwe huis moest toekomstbestendig zijn. "Ik kreeg steeds meer moeite met traplopen, dus ik koos bewust voor een appartement." Dat het appartement maar 65 vierkante meter groot is was, volgens Conny, wel even slikken. "Samen met een aannemer heb ik allerlei oplossingen bedacht om de ruimte in het huis zo slim mogelijk te benutten. Zo is er in de keuken een muurtje weggehaald om een open, ruimtelijke keuken te maken, in de badkamer ging het bad eruit en kwam er een brede inloopdouche waar, indien nodig, later ook een douchestoel past."
Ook de wc was vrij smal. "Om hier mee ruimte te maken heb ik het fonteintje om je handen te wassen bovenop het waterreservoir van het toilet laten plaatsen. Zo blijft er ruimte voor het eventueel later plaatsen van beugels op de muur. Bezoek vraagt soms waar ze hun handen moeten wassen, het valt ze dan niet op dat het fonteintje achter ze zit!", vertelt Conny lachend.

Elkaar helpen


In Almere kende Conny aanvankelijk nog weinig mensen. "Toen ik lichamelijke klachten had, adviseerde mijn huisarts me om te gaan zwemmen. Omdat ik niet van zwemmen houd begon ik met Aquavitaal bij Optisport. Daar leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Zo kwam ik in contact met twee zussen die in hetzelfde appartementengebouw wonen. Toen ik laatst ziek was, hebben zij boodschappen voor me gehaald. Zo kunnen we elkaar helpen."
Ook startte Conny in buurthuis De Inloop een open podium voor ouderen. "Met mijn zussen was ik naar het open podium Wanted Happy Older People (WHOP) in Dordrecht geweest. Het was zo leuk dat ik vond dat zoiets ook in Almere moest komen. Ik legde het voor aan de beheerder van De Inloop. Zij was erg enthousiast over het idee. Zo ontstond WHOP Almere: een maandelijkse ochtend waarbij 50-plussers met elkaar zingen en muziek maken. De eerste edities in februari en maart waren een succes. Steeds meer mensen geven aan dat ze willen komen zingen."

Artikel geplaatst op: 26 maart 2019 - 10:03

Gerelateerd

Delen