Deel raad wil wisselgeld van UvA bij bouw studentencampus

Door Marcel Beijer
ALMERE – Als de Universiteit van Amsterdam (UvA) bij Almere aanklopt om een studentencampus te mogen bouwen, dan moet daar wel wisselgeld tegenover staan, bijvoorbeeld door een Faculteit vanuit Amsterdam naar Almere te verhuizen. En ook Almeerse studenten moeten er kunnen wonen.


Dat is de mening van een fors deel van de gemeenteraad, inclusief coalitiepartij VVD die daartoe zelfs een motie voor indient. Zoals bekend wil de UvA haar internationale studenten in Almere huisvesten. “De UvA vraagt Almere om een gunst. Volgens mij heeft Almere dan een uitstekende troefkaart in handen om te onderhandelen over een tegenprestatie”, legde Jimmy van der Vliet (VVD) donderdagavond tijdens de Politieke Markt uit. “Bijvoorbeeld door een faculteit naar Almere te verhuizen.”
De VVD’er kreeg veel bijval van andere raadsleden al gaf een aantal partijen aan dat de UvA nooit akkoord zou gaan met zo’n Almeerse eis. “In dat geval kunnen we beter zelf een campus voor onze eigen studenten gaan bouwen”, zei Frits Huis (Leefbaar Almere).

Omarmen


Dat stuitte weer op weerstand van coalitiepartijen PvdA en D66. “De UvA is bereid fors te investeren in een Almeerse campus met extra faciliteiten als een bibliotheek en ICT-faciliteiten’, zei Sven van den Burg (D66). “Laten we dat in godsnaam omarmen.”
Erik Teunissen (PvdA) vond het zelfs oneerlijk om de troefkaart te trekken. “UvA wil een forse investering doen door zo’n campus te bouwen en dan vragen we ze ook nog om een faculteit naar Almere te verhuizen.”

Massa


De discussie was behoorlijk vaag. Zo stelde wethouder Jaap Lodders dan de UvA-campus in Almere ‘deels’ ook voor Almeerse studenten beschikbaar wordt. Maar welk percentage dat betreft blijft onduidelijk. Ook is het volstrekt niet duidelijk hoe groot de campus wordt, al gaf Lodders aan dat ‘de massa’ het interessant maakt, daarmee de suggestie wekkend dat het om een flink complex gaat.
De UvA en de gemeente zijn momenteel in onderhandeling. Na de zomer komt het voorstel naar de raad, zo gaf hij aan.

Artikel geplaatst op: 11 april 2019 - 21:00

Gerelateerd

Delen