Syrische vluchtelinge Arwa Abo-Alwy snel geïntegreerd

Door Robert Mienstra
ALMERE – Ze is drie jaar in Nederland en spreekt al vrijwel vloeiend Nederlands. Arwa Aobo-Alwy (27) vluchtte uit Syrië nadat haar dorp door IS was aangevallen. Na een lange vlucht met onder meer een rubber bootje, belandde Aobo-Alwy in het AZC Lelystad. Inmiddels woont ze twee jaar in Almere en studeert ze rechten aan Windesheim in Almere.
Arwa Abo-Alwy: "Het is belangrijk dat vluchtelingen meteen iets doen in Nederland." (Foto: Almere DEZE WEEK)

Abo-Alwy is er helder over. Voor vluchtelingen en migranten is het het belangrijkst meteen Nederlands te leren. “Dat is een voorwaarde om mee te kunnen doen in het land waar je komt te wonen”, zegt ze. “Als je de taal kent kan je veel zelf regelen en je kan aan het sociale leven mee doen en kan je veel makkelijker mensen ontmoeten.”
De studente vindt het belangrijk dat vluchtelingen meteen iets doen in Nederland. “Het is niet goed om alleen maar thuis te zitten en niemand te ontmoeten.” Over hoe dat voorkomen kan worden is Abo-Alwy duidelijk: “De Dienst Uitvoering Onderwijs moet niet aan nieuwkomers geld geven en zeggen ‘ga hier maar een cursus Nederlands van volgen’. Als je de taal niet kent, dan kan je ook geen cursus regelen. Veel beter is om door een intakegesprek bij de gemeente het niveau te bepalen en dan de nieuwkomer naar de juiste cursus sturen. Dat werkt veel beter. Ik geloof ook dat die ontwikkeling er nu al is.”
Democratie

Abo-Alwy is blij met de democratie waarin ze nu leeft. “Het is mooi dat er in Nederland volksvertegenwoordigers zijn in Den Haag, in de provincie en in de gemeente.” Wel verbaast de Syrische zich af en toe over de manier waarop volksvertegenwoordigers in Nederland met elkaar omgaan. “De taal die ze tegen elkaar gebruiken is soms erg. Het zijn toch vertegenwoordigers van het volk.”

Studie

In Syrie deed Abo-Alwy de middelbare school en studeerde af aan het conservatorium. “Het voortgezet onderwijs-diploma is hier gewaardeerd als Havo. Daardoor kon ik naar Windesheim. Op die school word ik goed begeleid, ook met de taal. Want in de studie HBO-Rechten komen moeilijke woorden voor. Verder heb ik een vrijwillige taalcoach van de VMCA. Ik ben er blij mee dat die mij steeds meer leert.”
Advocaat

Het uiteindelijke doel van Abo-Alwy is om advocaat te worden en later ook de politiek in te gaan. “Maar eerst advocaat worden en daarmee mensen helpen hun rechten te verdedigen.”
Iets dat echt beter moet in Nederland is hoe het met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat, vindt de aanstaande advocate. “De procedures duren daar veel te lang. Als je Nederland binnenkomt, moet je gewoon snel weten waar je aan toe bent. Dan is een kinderpardon ook niet nodig. Het is goed dat dat er is, maar als de IND sneller zou werken was het niet nodig geweest.”
De ouders van Abo-Alwy zijn ook verwikkeld in een procedure met de IND. “Dat gaat steeds weer fout, en duurt zo lang”, zegt ze. “Dat kan veel beter.”
Artikel geplaatst op: 23 april 2019 - 12:03

Gerelateerd

Delen