Gesignaleerde voorjaarswespen zijn niet ongewoon

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wie de afgelopen week in de eigen tuin een wesp heeft zien vliegen, hoeft zich geen zorgen te maken dat de natuur in de war is. We zien ze dit jaar eerder omdat we door het zonnige weer al lekker buiten zitten.

De wespenkoningin scharrelt nu al in onze tuinen rond. (Foto: Adobe Stock)


“Meestal zien wij de wespen pas in de nazomer”, zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen. “Dan zit hun werk erop en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid op onze terrassen. Als ik er vanuit ga dat de wespen die nu al gesignaleerd worden dezelfde ‘limonadewesp’ is, dan gaat het waarschijnlijk om de koningin die de winterperiode heeft overleefd.”
De koningin, doorgaans iets groter, is in dit vroege voorjaar op zoek naar een plek om te nestelen. “Ze doet dat onder de grond, in de nis van een schuur of een spouwmuur. Daar wil ze haar eerste eitjes leggen om haar volk op te bouwen.”

Paasweekeinde
Dat Almeerders dit voorjaar al wespen signaleren heeft volgens Eggenhuizen misschien ook te maken met het extreem mooie paasweekeinde. “We zaten allemaal buiten, dan zie je ze ook eerder dan wanneer je nog binnen zit.”
De vrees dat de voorjaarswespen de voorbode zijn van een wespenplaag in augustus en september, is volgens Eggenhuizen ook ongegrond. “Dat hangt van het weer af. Eén forse regenperiode kan een heel wespenvolk uitroeien.”

Storen
Wie liever geen wespen in de tuin wil, bijvoorbeeld omdat er spelende kinderen wonen, doet er volgens de stadsecoloog verstandig aan om de koningin nu al te storen bij het opbouwen van haar nest. “Je ziet dan zo’n papierachtige constructie. Die kan je gewoon wegvegen. Die koningin gaat dan net zo makkelijk ergens anders opnieuw beginnen. Maar vergeet niet dat wespen heel nuttige dieren zijn. Ze vreten andere insecten op, zoals muggen. "Wie dus liever geen muggen heeft, kan de koningin dus beter haar gang laten gaan.”
En nog één misverstand uit de weg ruimen: de wespenkoningin steekt normaal gesproken niet. “Ze heeft haar angel nodig om haar nest te boren. Ze zal die dus niet snel willen opofferen om ons te steken.”

Artikel geplaatst op: 26 april 2019 - 11:17

Gerelateerd

Delen