Groot onderhoud aan maquette Regenboogbuurt

REGENBOOGBUURT - Niet alleen in de Regenboogbuurt zelf, maar ook op de maquette van de buurt, is het groot onderhoud in volle gang. Met een ploeg van vijf vrijwilligers uit Almere Buiten wordt de originele maquette van de buurt - uit 1994 - gerestaureerd.

Vrijwilligers zijn bezig met het restaureren van de oorspronkelijke maquette van de Regenboogbuurt uit 1994. (Foto: aangeleverd)


Deze maquette heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. De maquette heeft eerst op de BouwRAI 1994 en aansluitend in het gemeentehuis van Almere gestaan. Daar hebben vele aspirant-kopers hun toekomstige huis voor het eerst gezien. Sinds enige tijd ligt hij opgeslagen in het depot van BataviaLand Lelystad.

Tentoonstellen


In samenwerking met BataviaLand Lelystad en Erfgoedhuis Almere wordt de originele maquette van de Regenboogbuurt door een ploeg vrijwilligers gerestaureerd. De oorspronkelijke maker en de huidige conservator zijn als adviseurs bij de restauratie betrokken. De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Museum Het Schip Amsterdam, BataviaLand Lelystad en Erfgoedhuis Almere hebben belangstelling om delen ervan tentoon te stellen. Voor het geheel is een flinke ruimte nodig.
Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook toen gebruikt zijn, wordt de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De boompjes in alle maten en verschillende kleuren worden weer in ere hersteld en waar nodig bijgeplant. Voor zowel de oorspronkelijke als de nieuwe boompjes, wordt elektradraad gebruikt. Planning is om de restauratie in 2019 af te ronden.
Interesse om eens te komen kijken naar de restauratie? Mail dan naar info@regenboogbuurt.nl.

Artikel geplaatst op: 30 april 2019 - 08:36

Gerelateerd

Delen