Zo woon ik: Een levensbestendig huis aan de Bosgouw

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
DE GOUWEN – Direct aan de rand van De Gouwen, tegenover de volkstuinen, prijkt een rij nieuwbouwwoningen. Hier bouwden Rien en Joke Moolhuizen hun droomhuis. Het stel verwelkomt mij in hun gezellig ingerichte woonkamer. “Dit vinden we de fijnste plek in het huis”, vertelt Joke trots. Bezoek voelt zich, volgens Joke, snel thuis. “Mensen trekken vaak al in de hal hun schoenen uit en zitten lekker met opgetrokken benen op de bank. Sommigen nemen zelfs sloffen mee.” Rien en Joke houden van die gezelligheid. “Vooral bezoek dat onverwacht langskomt vinden we erg leuk.”

Al hun wensen verwerkten Rien en Joke Moolhuizen in hun toekomstbestendige huis aan de Bosgouw. (Foto: Fred Rotgans)


In 2007 kwam het echtpaar in Almere wonen in de Literatuurwijk. “Daar woonden we in een vrijstaande woning met een grote tuin”, vertelt Rien. Dat huis werd te groot toen de kinderen het huis uit waren. “We verkochten ons huis in Literatuurwijk en verhuisden voorlopig naar Amsterdam. We hadden geen haast.”

Levensbestendig


Het nieuwe huis moest onderhoudsvriendelijk en levensbestendig zijn. “Onze kinderen wonen allebei in het buitenland, de oudste in Hong Kong en de jongste in Kuala Lumpur. We willen daar vaker heen, dus het is fijn als je dan een huis en tuin hebt die onderhoudsarm zijn. Waar je bij wijze van spreken zó de deur achter je dicht kunt trekken om een tijdje weg te gaan. Om bijvoorbeeld te overwinteren.”
In de zoektocht naar een levensbestendig huis keken Rien en Joke bij verschillende appartementen en bungalows. “Steeds als er een nieuw project kwam, waren de mooie, grote appartementen al snel vergeven. Een kavel in bijvoorbeeld Nobelhorst sprak ons ook erg aan. Maar daarvoor moest je in die tijd een paar dagen in de wijk kamperen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook bij bestaande bouw vonden we niet wat we zochten.”
Een toevallig bezoek aan de kavelwinkel bood succes. “Er was een kavel in dit straatje beschikbaar, waar we gelijk een optie op namen.”
Samen met architectenbureau Maxhuis werkte het echtpaar hun wensen uit. “Het uitgangspunt was ‘levensbestendig’, we wilden geen drempels zodat het huis ook rolstoeltoegankelijk is. Verder moest het huis beschikken over een kleine tuin, een grote open keuken, een ruime woonkamer en een slaapkamer en badkamer op de begane grond.” Het liefst wilden ze een bungalow bouwen. “Maar de kavel was te klein voor de ruimte die we wilden. Daarom besloten we boven extra kamers te maken: twee logeerkamers en een hobbykamer. Die hobbykamer gebruiken we volop. Ik voor mijn hobby fotografie en Joke schildert”, legt Rien uit.

Verschillende smaak


Het ontwerpen van het huis was soms wel lastig, want Rien en Joke hebben allebei een totaal verschillende smaak. “Rien houdt van heel strak en modern en ik houd van een traditioneel huis met een puntdak, liefst een rieten dak”, vertelt Joke. “Omdat we de kavel optimaal wilden benutten kozen we uiteindelijk tóch voor een modern, recht huis.”

Luchtfoto’s


Wonen in Haven bevalt het echtpaar heel goed. “Het is hier heerlijk rustig. We wandelen veel. We wonen hier op een steenworp afstand van het Beginbos en het Eksternest. Via het Kromslootpark lopen we zo naar de dijk en vlakbij Poort wandelen we dan weer terug via de Velden, dat is wandeling van zo’n twaalf kilometer. Tijdens onze wandelingen maken we veel natuurfoto’s.”
De foto’s van Rien worden regelmatig geplaatst in deze krant. “Naast natuurfoto’s maak ik ook veel luchtfoto’s van de stad. Dit doe ik tijdens vluchten van de Stichting Hoogvliegers. De stichting verzorgt wensen voor (terminaal) zieke of autistische kinderen.”

Artikel geplaatst op: 08 mei 2019 - 08:29

Gerelateerd

Delen