Lerares basisschool De Dukdalf dakloos

'Ik leef vanuit mijn koffer'

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Ik heb een fulltimebaan als lerares op basisschool De Dukdalf in Buiten”, zegt Dunja Quené (22). “Maar sinds de brand in de spaceboxen in het Odeonpark heb ik geen woning meer. Ik logeer tijdelijk in een andere studentenwoning, maar dat mag helemaal niet. Ik leef nu met een koffer vol spulletjes. Als ik er daar uit gezet wordt… geen idee waar ik heen moet

Lerares Dunja Quené (22) op de plek waar haar containerwoning voor de brand stond. (Foto: Almere DEZE WEEK)

.”
Quené werd op 1 april ’s nachts verrast door de brand van haar woning aan de Odeonstraat. “Door een brandende deur konden we tijdig wegvluchten. Gelukkig waren de brandweer en politie snel aanwezig, maar mijn huis was ik kwijt. Ik heb toen een nacht op het politiebureau doorgebracht, waar burgemeester Weerwind nog langs kwam om te vragen hoe het met ons was.”
Via haar verzekering had Quené recht op onderdak in Almere. “Maar er was niets. Er was ook geen hotelkamer te vinden. En nu heb ik geen idee waar ik heen moet.”

Weg uit Almere


Een oplossing voor Quené zou zijn om elders in het land een onderwijsbaan te aanvaarden en daar te gaan wonen. “Maar ik wil helemaal niet weg. Ik heb hier al mijn sociale contacten en vrienden, ik heb hier een fulltime baan op een fijne school. Moet ik dan weg omdat ik hier niet kan wonen? Maar ja, nu ik geen dak meer boven mijn hoofd heb, denk ik wel af en toe aan die oplossing.” De lerares voelt zich wel gesteund door haar onderwijsbestuur. “De directie van Prisma, het schoolbestuur waar de Dukdalf onder valt, doet er alles aan om mij te helpen, maar kan ook niet zomaar een woning vinden.”
Quené is in maart afgestudeerd. “Ik heb nog een paar maanden recht op een studentenwoning, maar die worden pas in juni teruggeplaatst in het Odeonpark. In Almere is geen plek voor mij.”

Fraude


De gifbeker moest voor Quené helemaal leeg. “Via huurwoningen.nl vond ik een appartement, ik kwam in contact met de eigenaren die in het buitenland verbleven en daarom HomeAway hadden ingeschakeld als tussenbedrijf. Ik betaalde 2000 euro, achteraf bleek het niet de site van HomeAway zelf te zijn, de site was nagemaakt. Geen woning en al het geld weg. Ik heb aangifte gedaan. Maar helaas is het geld niet terug te boeken. Ik ben gewoon opgelicht.”

Niet-urgent


Van de gemeente heeft Quené niets meer gehoord. “Ik heb nog geprobeerd via Woningnet woonruimte te krijgen, maar daar sta ik op nummer zoveel-duizend. En een urgentie kon ik niet krijgen ‘want een woningbrand is geen reden tot urgentie’, meldde de gemeente.”
Quené heeft van haar omstandigheden geen last op school. “Het is heerlijk werken op De Dukdalf. Maar deze situatie moet niet te lang duren. Ik kan veel aan, maar zonder dak boven mijn hoofd weet ik niet hoe lang ik dit volhoud.

Artikel geplaatst op: 07 mei 2019 - 08:29

Gerelateerd

Delen