Stemmen voor blinden en slechtzienden donderdag mogelijk

Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) test stem-mal

Door Robert Mienstra


ALMERE- Blinden en mensen met een ernstige visuele beperking kunnen donderdag stemmen voor het Europees parlement in het stemlokaal in het stadhuis. Voor hen is een stem-mal met auditieve ondersteuning aanwezig. Deze voorziening wordt voor het eerst in Almere in gebruik genomen.

Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren test de stem-mal. 'Dit is goed te doen'. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)


De Partij voor de Dieren diende in februari een motie in om ondersteund stemmen voor mensen met een visuele beperking mogelijk te maken. De motie werd aangenomen.

Test


Leonie Vestering (PvdD) testte afgelopen maandag de voorziening bij Visio in Tussen de Vaarten. Visio had een testopstelling met een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gemaakt waarmee stemmen via de stemmal geoefend kon worden. Geblinddoekt gaat Vestering voorzichtig zitten. Al tastend gaat ze over de stemmal heen. “De lijstnummers zijn goed te voelen”, zegt ze. Al snel heeft ze lijst 9 te pakken van de Partij voor de Dieren.
“Ik kan mezelf vinden door de stapjes van 5. Bij 5-10-15-20 voel ik een markering… twee stapjes terug… nummer 18, dat ben ik zelf, die maak ik rood”, vertelt Vestering al zoekend.

Audio


Vestering is tevreden. “Dit is goed te doen. De stemmer moet zelf het stemformulier uit de mal halen en opvouwen, en dat is ook makkelijk.” Met de audio-ondersteuning wordt de stemlijst ook voorgelezen zodat de stemmer weet op wie gestemd kan worden.
Dat de stemmal voor blinden en slechtzienden in Almere beschikbaar kwam, was nog geen abc'tje. “Over onze motie is lang gedebatteerd. En flink aantal partijen vond het te duur. Maar wij vonden dat je deze groep mensen het stemrecht niet mocht ontnemen", stelt Vestering. " De voorziening moest er gewoon komen. Gelukkig stemden de SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de PVV voor de motie en kan deze doelgroep nu gebruik maken van haar democratisch recht."
Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen is de stem-mal in Almere beschikbaar in alle stemdistricten.

Samenwerking


De mal met audio-ondersteuning is tot stand gekomen door samenwerking van de gemeente met Visio. Dit is Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen ook bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.
Meer informatie: http://www.almere.nl/bestuur/verkiezingen en www.visio.org

Artikel geplaatst op: 20 mei 2019 - 12:30

Gerelateerd

Delen