Kanttekening - Dutch power

Zeg ‘polder’ in Amerika, en keukenprinsen en -prinsessen denken meteen aan mooie pannen en handgekerfde soeplepels. Polder is de naam van twee verschillende keukengerei-bedrijven, de ene in Connecticut, de andere in Virginia. Beide eigenaren hebben Nederlandse roots.


Ik vertel vaak over Schiphol dat op de bodem van een meer ligt. Amerikanen vinden dat fascinerend. Dan voeg ik eraan toe dat ik vroeger hoofdredacteur was van een krant die gelezen werd op de bodem van een zeebaai. Ik heb ergens nog een foto van het eerste exemplaar van het Dagblad van Almere dat in 1983 van de pers kwam. Dat was me wat, niet alleen omdat we de eerste polderkrant waren, maar ook omdat er vroeger joekels van schepen voeren.
Amerika heeft een diep ontzag voor de Hollandse macht over het water. Nu de zeespiegel stijgt en de kust bedreigt, hebben steden als New York, Boston, Charleston, Norfolk, Houston, Los Angeles, Seattle, Sacramento Nederlandse waterdeskundigen ingehuurd.
In Miami hadden ze een park aan het water genoemd naar BeeGees-zanger Maurice Gibb. Lag onder acuut overstromingsgevaar. Hollanders bouwden er een zeewering voor. De Embarcadero in San Francisco, een trekpleister voor toeristen. Brokkelde onder je voeten af. Holland schoot te hulp. En in New Orleans, waar tweeduizend mensen verdronken na een orkaan, dicteert Nederland nu de dijkenbouw.
De ondertitel van mijn boek De Dutch touch luidt: Hoe een klein land Amerika veroverde. Als je dat succes wilt samenvatten in één woord, kom je vanzelf uit op de naam Almere. Het vernuft om een zeearm af te sluiten, water te vervangen door land, akkers en een stad zo groot als Salt Lake City, zodat je er kan wonen, liefhebben en voetballen - en dat alles beneden de zeespiegel, dát is Dutch power.
In die beginjaren stuurde ik eens op een zaterdag in Almere-Haven onze verslaggevers het veld in tegen een voetbalteam van polderambtenaren die ons hadden uitgedaagd. Immers, we waren pioniers en geen zee ging ons te hoog.
Weggespeeld. De polder won.

 

Wim Meiners
Wim Meiners is voormalig hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander/Dagblad van Almere en sinds dertig jaar woonachtig in Amerika. Begin dit jaar verscheen zijn boek ‘Dutch Touch’ over Nederlandse invloeden in Amerika.

Artikel geplaatst op: 19 juni 2019 - 08:55

Gerelateerd

Delen