Zo woon ik: Wonen in een voormalig kantoorpand

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STAD CENTRUM – De 83-jarige Renate de Jong had nooit gedacht dat ze op haar leeftijd nog zou verhuizen. “ ‘Oude bomen moet je niet verplaatsen’, zei ik altijd”, aldus de nieuwbakken Almeerse. Zij woonde een groot deel van haar leven in Haarlem en woont sinds een jaar in een voormalig kantoorpand aan de Wagenmakerbaan, midden in het centrum. “Mijn dochter woont in Danswijk, daar paste ik weleens op de kinderen. Ik vond het zo doods en zei altijd dat ik in Almere niet dood gevonden wil worden. Maar nu woon ik hier zelf, tot mijn dood waarschijnlijk. En ik vind het hier geweldig!”

(Foto: Fred Rotgans)


Oorspronkelijk komt mevrouw De Jong uit Duitsland. “Mijn biologische vader is in de oorlog gesneuveld aan het front. Mijn moeder hertrouwde met een Nederlandse man en we verhuisden naar Haarlem. Daar heb ik ruim zestig jaar gewoond.” Haar hoge leeftijd maakte dat mevrouw De Jong een verhuizing overwoog. “Ik loop met een rollator en heb soms hulp nodig. Ik wilde dichter bij mijn kinderen en kleinkinderen wonen en naar Almere verhuizen. Ik heb mijn dochter wel eerst om toestemming gevraagd”, zegt mevrouw De Jong lachend.
Het voormalig kantoorpand dat omgebouwd werd tot woningen sprak de Almeerse meteen aan. “Er was nog één seniorenwoning beschikbaar. Het pand moest nog helemaal verbouwd worden. We konden alleen aan de buitenzijde kijken, dus ik nam dit huis zonder dat ik het had gezien. Het leek me erg leuk om boven de winkels te wonen.”

Geen gordijnen

Toen de toekomstige bewoners hun woningen mochten inmeten zag mevrouw De Jong haar woning voor het eerst. “Mijn oude meubels pasten prima. Wat maakte dat ik me snel thuis voelde. Het huis was zo goed als af. Toen ik de sleutel kreeg hebben mijn kinderen gelijk behangen. Gordijnen heb ik niet. Ook in mijn slaapkamer niet. Dat vind ik prettig. Alleen in de logeerkamer, voor als mijn kleinzoon komt logeren. Voor hem moet het volledig donker zijn. De woning heeft een mooi hoog plafond. Alleen de keukenkastjes hangen voor mij te hoog. Ik heb alleen spullen op de onderste plank liggen, anders kan ik er niet bij.”
Vanaf de eerste dag dat ze er woonde vond mevrouw De Jong het ‘fantastisch’ in Almere. “Ik kon het meteen goed vinden met mijn naaste buurvrouw. Een rasechte Amsterdams die ook nieuw in Almere kwam wonen. Door een val loopt ze nu ook met een rollator en samen gingen we met onze rollators veel op pad om Almere te verkennen. Zij wordt door mij overal mee naartoe gesleept. Zo gaan we samen de stad in. We proberen allerlei leuke tentjes uit. Zo hebben we ontdekt dat ze bij de Black Cockatoo hier op de hoek heerlijke zelfgebakken taart hebben. Of we halen twee lekkere gebakjes bij de supermarkt die we samen opeten. Een keer per maand halen we een gebakje bij de luxe banketbakker hier beneden. Als de AOW binnen is. ‘Het schip met geld is binnen’, grappen we dan.”

Zelfscan

Verder bezoeken de dames graag het tuincentrum, de kringloopwinkel, hobbybeurzen en rommelmarkten en op zaterdag gaan ze samen naar de markt. “Ik kook nog elke dag vers en haal mijn boodschappen in de nabijgelegen supermarkten. Dan gebruik ik de zelfscan. Ik blijf graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Daarom heb ik ook een IPad.”
In deze krant las de actieve Almeerse een oproep van ‘Leuke Luitjes’. “Het was een oproep voor contact met maatjes in de buurt. Via hen kwam ik in contact met een mevrouw van 82 die op de Esplanade woont. We komen wekelijks bij elkaar om te knutselen, koffie te drinken of samen naar de hobbywinkel te gaan.”

Creatief

Haar stoel bij het raam en de hobbykamer vindt mevrouw De Jong de fijnste plekken in huis. “Nadat mijn man in 2005 overleed wilde ik iets om handen hebben. Ik ontdekte dat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn. Zo maak ik kaarten en doosjes. Verder lees ik graag en maak ik kruiswoordpuzzels. Ook luister ik graag naar muziek. Ik kom vaak tijd te kort. Tegen de mensen met wie ik veel onderneem zeg ik dan dat ik even een dagje voor mezelf moet hebben.”

Artikel geplaatst op: 19 juni 2019 - 08:58

Gerelateerd

Delen