Woonproject voor jongvolwassenen met autisme opent deuren

Door Nathalie Bollen
ALMERE-BUITEN - Na vier jaar is het zover: het woonproject AanMere voor mensen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) opende afgelopen vrijdag officieel haar deuren

.
Tijdens de eerste motiemarkt in 2015 presenteerde stichting Begeleid Wonen Autisme Nederland (BWA-Nederland) hun idee voor AanMere. “We vroegen om hulp om dit voor elkaar te krijgen”, vertelt Marianne Kerkhoven-Barten, penningmeester BWA-Nederland en zelf moeder van een zoon met ASS. “En die hulp kregen we. Onze motie werd aangenomen door de gemeenteraad.” Het was het begin van een uniek woonproject in Almere Buiten waar jongvolwassenen met autisme een zelfstandige woning kunnen krijgen, los van de zorgverlener. De 39 jongvolwassenen wonen inmiddels al een tijdje in het gebouw aan de Guamstraat en volgens Kerkhoven-Barten zijn zij meer dan tevreden. “We merken nu al dat de bewoners zich goed vrij voelen onder elkaar en het sociaal heel goed gaat.”


Wonen en zorg gescheiden


Er zijn vrij veel woningen voor mensen met autisme, maar die worden meestal opgezet door zorgverleners. Bij het project AanMere is dat anders: wonen en zorg zijn écht gescheiden. “Stel je kan het niet goed vinden met je zorgverlener, maar hebt er wel een woning, dan zit je vast. Je moet blijven of je bent je woning kwijt. Hier heeft iedereen een eigen woning en contract en de zorgverlener nemen ze mee”, legt Kerkhoven-Barten uit. “Daardoor zitten ze niet vast aan een zorgverlener.”


Toekomst


Tot nu toe is het project voor jongvolwassenen vanaf 23 jaar, maar BWA-Nederland laat het daar niet bij zitten. “We hebben met de tweede motiemarkt meegedaan om ondersteuning te vragen voor de groep 18 tot 23 jaar. We hebben nog zo’n veertig mensen op de wachtlijst die we ook zorg willen geven, daarom zijn we bezig om een tweede plan neer te zetten.” Stichting BWA-Nederland heeft goede hoop dat dit zal lukken.

Artikel geplaatst op: 01 juli 2019 - 11:03

Gerelateerd

Delen