Ouderinitiatief voor jongvolwassenen met autisme voorziet in behoefte

 


'Hier leer je stap voor stap alles zelfstandig te doen'

Door Petra Onderwater
TUSSEN DE VAARTEN – Michelle (29), Melanie (29) en Milou (27) wonen samen met 16 andere bewoners in Het Vaarthuis en JJ10 aan de Johan Jongkindstraat. Zelfstandig, maar met 24 uur zorg. "Je krijgt hier de begeleiding die je nodig hebt en dat is heel fijn. In het begin is het best wennen als je niet meer bij je ouders woont, maar hier leer je stap voor stap alles zelfstandig te doen", vertellen de dames.

Melanie, Milou en Michelle in de binnentuin van JJ10. (Foto: Fred Rotgans)


Het Vaarthuis is een ouderinitiatief voor jongvolwassen met autisme. Goede Stede heeft in twee voormalige schoolgebouwen negentien woningen en drie gemeenschappelijke woonkamers gerealiseerd. “In het ene pand, Het Vaarthuis, wonen jongeren met een autisme spectrum stoornis en een normale tot hoge intelligentie”, vertelt Janneke Heijstek, een van de initiatiefnemers. “In het andere pand, JJ10, wonen jongeren met een lichte verstandelijke beperking en autisme of aanverwante problematiek.“

Tot rust komen


De 29-jarige Michelle woont inmiddels ruim vier jaar in JJ10. Ze laat graag haar kamer zien, die er heel netjes en gezellig uitziet. “Ik heb een eigen keuken en een badkamer met toilet”, wijst ze. In haar zit-slaapkamer staan meerdere boeddha’s. “Die heb ik allemaal gekregen, maar ik vind ze wel mooi. En ze helpen me om tot rust te komen, dat heb ik af en toe nodig.”
Boodschappen doen, koken en schoonmaken doet ze zelf. “Vanavond eet ik een salade, gewoon op mijn eigen kamer. Maar je kunt hier ook gezamenlijk eten in de huiskamer.” Bewoners koken om de beurt voor iedereen die mee wil eten. “Elke donderdag is er een spelletjesavond en dat vind ik leuk. Ik ben echt heel fanatiek”, lacht Michelle. “Ik doe ook vaak mee aan de bootcamptrainingen die elke dinsdag en zaterdag buiten worden gegeven.”

Dagbesteding


Verder houdt Michelle van dansen en zingen en drie dagen in de week werkt ze bij het Naaiatelier. Geen betaalde baan, maar wel een zinvolle dagbesteding. “We maken tassen, knuffels, kussens en we verstellen kleding. Ik heb erover gedacht om bij een supermarkt te gaan werken, maar ik vind het Naaiatelier toch leuker. Je werkt daar met elkaar aan een grote tafel en dat is gewoon heel gezellig.”

Veel geleerd


Medebewoonster Milou werkt wel bij een supermarkt, in Danswijk. “Dat gaat heel goed, maar ik heb wel vaste taken. Dat heb ik ook nodig”, vertelt ze. Milou woont sinds 3,5 jaar in JJ10. “Ik vind het gezellig om met elkaar in de woonkamer thee te leuten of GTST te kijken, maar ik heb hier vooral ook veel geleerd. Ik had bijvoorbeeld geen idee hoe ik met een wasmachine moest omgaan, maar nu kan ik zelf wassen.”
Melanie, die werkt bij lunchroom Tante Truus, woont hier nog maar kort. Ze heeft een kleurrijke kamer, met bonte fauteuils en een zachtroze muur. “Eigenlijk houd ik niet eens zo van roze, maar dit vind ik wel mooi en warm”, lacht ze. “Het op mezelf wonen gaat best goed, alleen naar bed gaan vind ik nog lastig. Elke avond brengt een van de begeleiders mij naar bed en dan praten we samen de dag nog even door. Dat vind ik fijn.”

Verloop


Ondertussen is een nieuwe bewoner druk bezig zijn kamer in te richten. “Er is hier best veel verloop”, zegt Heijstek. “Over het algemeen kunnen bewoners uit Het Vaarthuis na een aantal jaren doorstromen naar een zelfstandige woning, met ambulante zorg. Ook in JJ10 groeien bewoners naar meer zelfstandigheid, sommigen willen na verloop van tijd ruimer wonen en vertrekken dan naar een andere 24-uurs setting. Dan komen er weer plekken vrij voor andere gegadigden.”
Kijk voor meer informatie op de website van de zorgaanbieder: www.halmzorg.nl.

Artikel geplaatst op: 09 juli 2019 - 09:37

Gerelateerd

Delen