Woonzorgcentrum Polderburen, een oase van rust 

Door Robert Mienstra
PARKWIJK – Wandelend door woonzorgcentrum Polderburen in Parkwijk valt de rust, het groen, het licht en de openheid van de instelling op. Op de terrasjes in de buitentuinen zit een aantal bewoners koffie te drinken, in de woonkamers verpozen andere bewoners. De kamers van de bewoners ogen licht en ruim. “Iedereen voelt zich hier op zijn plek”, zegt GZ-psychologe Marijke Kokshoorn van Polderburen. “Ons nieuwe systeem van sociotherapeutische leefmilieus werpt zijn vruchten af.


Polderburen kent vier leefmilieus. Het structurerende leefmilieu. Hier komen de bewoners die veel behoefte hebben aan structuur. De bewoners die bijvoorbeeld graag eten in kleine groepjes en die een duidelijk dagschema volgen. Het koesterende leefmilieu met mensen die behoefte hebben aan lichamelijk contact, die het prettig vinden om naar muziek te luisteren en de nabijheid van anderen prettig vinden. Het uitnodigende milieu. Hier wonen mensen die nog graag in verbinding staan met de maatschappij, graag naar buiten gaan en die actief gestimuleerd willen worden, en het bekrachtigende milieu met bewoners die probleemgedrag kunnen vertonen bij bijvoorbeeld drukte. Deze bewoners willen weinig geprikkeld worden en willen dus bijvoorbeeld niet met z’n allen aan één grote tafel eten. “Hier is het belangrijk dat die laatsten positieve prikkels krijgen om gewenst gedrag te gaan vertonen en om het negatieve uit te bannen”, zegt Kokshoorn. “Naast deze leefmilieus is er nog een afdeling voor mensen met een islamitische of Surinaams/ Antilliaanse achtergrond. Deze bewoners vinden het prettig om op basis hiervan met elkaar samen te leven

Sfeer


Elk leefmilieu heeft zijn eigen sfeer die in aankleding en kleur is terug te vinden. “Hier in het koesterende leefmilieu hebben we gekozen voor pasteltinten”, wijst Kokshoorn. “Gezelligheid staat voorop. Daar staat een grote tafel voor activiteiten. Ook foto’s aan de muren stralen warmte uit.”
In het bekrachtigende leefmilieu is dat juist anders. De kleuren zijn daar groen, de omgeving is een stuk prikkelarmer dan in het koesterende leefmilieu.
Ook het personeel is speciaal verdeeld over de leefmilieus. “Een verzorger die het van nature gezellig kan maken werkt in het koesterende milieu”, vertelt Kokshoorn. “Een verzorger die goed is in structureren werkt in het structurerende milieu. Zo komt de kracht van iedere personeelslid hier tot zijn recht.”

Tuin


De wandeling voert door de binnentuin van Polderburen. Gezellige bospaadjes worden omzoomd door schaduwgevende bomen en bloemenperken. Het stadslawaai is er niet te horen. Hier en daar staat uitnodigend een bankje. Middenin de tuin staat een kippenren. “De kippen worden door de bewoners verzorgd, samen met de begeleiding en vrijwilligers”, legt Kokshoorn uit.
In de buitentuin vliegen wat koolmezen op. Twee ouderen met hun armen om elkaar kijken ernaar. Kokshoorn groet hen in het voorbij gaan. “Dit is toch een woonzorgcentrum waar je graag van je oude dag geniet”, glimlacht ze.
IN KADER
Rapport

Onlangs is een rapport van het RadboudUMC verschenen over de sociotherapeutische leefmilieus in Polderburen. De uitkomsten waren positief. De manier van wonen is heilzaam voor bewoners, zij zijn veel minder snel geagiteerd, de competenties van de medewerkers passen goed bij de doelgroepen en de omgeving past goed bij de bewoners. Het RadboudUMC adviseert andere woonzorgcentra ook met leefmilieus te gaan werken.

Artikel geplaatst op: 09 juli 2019 - 13:38

Gerelateerd

Delen