Bewoners kunnen met app groene ruimte in wijk ontwerpen

ALMERE – Aeres Hogeschool Almere en GainPlay Studio gaan met behulp van ‘gamification’ onderzoeken hoe inwoners van een Almeerse wijk denken over hun groene leefomgeving. Door middel van een app kunnen bewoners zelf een groene ruimte in hun wijk ontwerpen.


Onderzoek toont aan dat een groene wijk bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de bewoners. “Op verschillende plekken worden wijken momenteel ‘vergroend’. Belangrijk is echter dat de indeling van een groene wijk ook overeenkomt met de wensen en behoeften van de inwoners zelf”, aldus de Lector Groene en Vitale stad van Aeres.

Ontwerpen


Aeres Hogeschool Almere en GainPlay Studio gaan deze ‘groene’ wensen en behoeftes in kaart brengen met behulp van 3D visualisatie- en speltechnieken uit de game-wereld. Door middel van een app met spelelementen kunnen inwoners in een 3D-omgeving zelf een groene ruimte in hun wijk ontwerpen. Deze ontwerpen kunnen vervolgens worden gedeeld met anderen in de wijk. Iedereen kan er op reageren, gezamenlijk kunnen de ontwerpen geoptimaliseerd worden en ook kan er gestemd worden op het beste ontwerp. De ontwerpen worden vergeleken met data uit de wetenschap, om te kijken of er overeenkomsten en verschillen zijn tussen de wetenschap en de zienswijze van de inwoners.
Aeres en GainPlay Studio hebben voor dit project een aanvraag ingediend en toegekend gekregen bij de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) Ideeëngenerator. Het project start in september 2019 in een Almeerse wijk en heeft een looptijd van een jaar.

Artikel geplaatst op: 24 juli 2019 - 14:17

Gerelateerd

Delen