NEPROM: Steeds minder nieuwe koopwoningen

ALMERE - Eerder deze maand liet makelaarsvereniging NVM al weten dat nieuwbouwhuizen onbetaalbaar worden, ook volgens de NEPROM (vereniging van projectontwikkelaars) worden er steeds minder nieuwbouwwoningen te koop aangeboden.

Zoeksite voor nieuwbouwwoningen in Almere.


Dat meldt de NEPROM op de site Vastgoedberichten.nl. Volgens de organisatie ligt de oorzaak in een groot tekort aan capaciteit bij de bouwers en te weinig beschikbare woningbouwlocaties. Nieuwbouwkopers hebben daardoor nauwelijks keuze. De ontwikkelaars verwachten dat in de komende jaren het tekort aan nieuwbouw koopwoningen nog verder zal toenemen.
In het eerste kwartaal van 2019 werden slechts 7.000 nieuwbouwwoningen in verkoop gebracht werden gebracht, tegen 8.500 vorig jaar in het eerste kwartaal. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe koopwoningen nam in dezelfde periode zelfs met 35% af. “De bouw komt mensen tekort om nieuwe projecten in aanbouw te nemen. En dus kunnen ontwikkelaars niet meer nieuwe woningen in verkoop brengen.”, zegt NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter.


Te weinig woningbouwlocaties


De grote schaarste aan koopwoningen en aan bouwcapaciteit leidt er toe dat de prijzen van woningen verder oplopen. Een groot probleem voor de ontwikkelaars is ook dat de kosten van nieuwbouw steeds hoger worden. Dat komt volgens de NEPROM onder andere door aardgasvrij en energieneutraal bouwen, maar ook door tal van wensen van gemeenten op het terrein van duurzaamheid en door de oplopende grondprijzen. Volgens Uitzetter is het belangrijk dat naast meer bouwcapaciteit en meer nieuwbouwlocaties, gemeenten terughoudender worden met het stellen van aanvullende eisen omdat het daardoor nog veel kostbaarder wordt om nieuwe woningen te bouwen.


Woningtekort blijft hoog


Volgens de projectontwikkelaars blijft het tekort aan nieuwe koopwoningen ook in de komende jaren hoog. Uitzetter: “We horen nu van veel bedrijven en gemeenten dat vergunningsprocedures voor nieuwbouwplannen worden stilgelegd als gevolg van de recente uitspraak van de Raad van State, waarmee het Programma Aanpak Stikstof ongeldig is verklaard. Als daar niet deze zomer nog een oplossing voor wordt gevonden, dan zal het aanbod van nieuwe koopwoningen nog veel verder afnemen.”

Artikel geplaatst op: 24 juli 2019 - 09:38

Gerelateerd

Delen