Tweede kans op zonnepanelen voor huurders de Alliantie

ALMERE - Woningcorporatie de Alliantie heeft al haar huurders van geschikte eengezinswoningen in Almere een aanbod gedaan voor zonnepanelen. Na een geslaagde proef eind 2016 met zevenhonderd woningen, kwamen hier nog eens bijna zeshonderd deelnemers bij. Zij wekken nu hun eigen stroom op en hebben jaarlijks een financieel extraatje. Om het aantal verder te verhogen krijgt de rest nog een kans om 'ja' te zeggen.

“We willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders”, licht projectleider Bianca Themen toe. De Alliantie betaalt de zonnepanelen en vraagt voor het gebruik een extra bijdrage in de servicekosten. Door de lagere energierekening en na aftrek van die kosten houden bewoners onderaan de streep geld over. “Dat kan met zes panelen al oplopen tot wel 150 euro per jaar. Onze huurders gaan er met zonnepanelen altijd op vooruit.”
Voordeel

De bewoners wekken genoeg stroom op voor een jaar lang televisie kijken, wasjes draaien én de proviand in de koelkast koud te houden. Themen: “Bewoners die graag zonnepanelen willen zijn blij met ons aanbod, omdat ze de investering vaak niet zelf kunnen doen. Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat. Vaak komt dat door de angst voor het onbekende.” Dat geldt ook voor meneer Jacobus, die inmiddels een jaar van zijn zonnepanelen geniet. “Pas toen ik me er beter in ging verdiepen en me liet voorlichten, begreep ik dat we er zonder veel voor te doen geld mee kunnen verdienen. Toen was de keuze snel gemaakt. Het is ook mooi dat we zo iets kunnen doen voor het milieu.”
CO2-reductie

De Alliantie bezit in totaal een kleine 54.000 woningen. Bewoners van tienduizend geschikte eengezinswoningen hebben inmiddels een aanbod gehad voor een individuele aansluiting op zonnepanelen. Tot nu toe doet ongeveer vijftig procent mee; de andere helft wordt nogmaals benaderd. Parallel daaraan pakt de Alliantie stapsgewijs al haar appartementsgebouwen tot vier lagen aan. Hiermee zet de corporatie – naast panelen bij nieuwbouw en duurzame renovatie – een extra stap in de vermindering van de CO2-uitstoot van haar woningen. In totaal staat de teller momenteel op bijna tienduizend Alliantie-woningen met zonnepanelen. Naast de duurzaamheidsambitie wil de corporatie hiermee ook de woonlasten van haar huurders verlagen en hun wooncomfort verhogen. De Alliantie werkt voor het plaatsen en onderhouden van de zonnepanelen in Almere samen met Greenchoice en Zonneplan.
Artikel geplaatst op: 30 juli 2019 - 11:25

Gerelateerd

Delen