AFS zoekt gastgezinnen in Almere

'Niemand wordt er slechter van'

Door Marcel Beijer
ALMERE – Tien maanden lang een buitenlandse puber in huis. Het klinkt als een ware uitdaging, maar blijkt achteraf vooral een rijke ervaring te zijn voor zowel het gastgezin als de gast.


De wereldwijde organisatie AFS doet al meer dan 100 jaar aan uitwisselingsprojecten. In heel Nederland worden de jongeren ondergebracht, helaas blijft Almere daar nog in achter. Erik Theunissen wil daarom de organisatie in zijn woonplaats onder de aandacht brengen. “Omdat het zoveel bijdraagt, zowel voor het gastgezin als de jongere. In tien maanden tijd bouw je een band met elkaar op en leer je ook elkaars cultuur begrijpen. Daar wordt niemand slechter van.”

Uitwisselingsorganisatie


Het is precies de reden waarom AFS in 1915 werd opgericht. Theunissen: “AFS staat voor: American Field Service, een korps van vrijwilligers die slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog hielpen. Na de Tweede Wereldoorlog werd AFS omgevormd tot een internationale uitwisselingsorganisatie die een vredevolle wereld nastreeft door mensen uit verschillende landen met elkaar in contact te brengen.”
Zo trekken ook Nederlandse jongeren er op uit en komen uiteraard ook buitenlandse jongeren naar Nederland.
“Tien maanden is een lange tijd, het gaat om precies een schooljaar, maar dat is minder heftig dan het lijkt”, zegt Theunissen. “Zo’n jongere gaat gewoon naar school en gaat uit met nieuwe vrienden. Bovendien kan hij meedoen aan programma’s die AFS aanbiedt. Dan gaan we naar het Anne Frankhuis of wadlopen. Eigenlijk gaat het vooral om kost en inwoning en dat gastgezinnen zo’n jongere een beetje wegwijs maken in Nederland en dan vooral Almere. Overigens is het ook mogelijk om een periode van drie maanden af te spreken.”


Klik


De gastgezinnen worden gescreend door AFS (een VOG-verklaring is nodig uiteraard) en krijgen ook begeleiding. In verreweg de meeste gevallen leidt dit tot prachtige contacten die jarenlang voortduren. Theunissen: “En mocht er onverhoopt geen klik zijn, dan gaan we voor de jongere op zoek naar een ander gezin. Het moet voor iedereen een prettige ervaring zijn. In Almere zullen vast veel gezinnen zijn die een kamer over hebben. Hopelijk spreekt dit verhaal hen aan.”
IN KADER

Sonia uit Italië


De Italiaanse Sonia (17) is één van de 55 jongeren die via AFS een Nederlands gastgezin zoekt. Ze doet aan kunstschaatsen en wil heel graag meer van de wereld zien. Ze is al druk bezig om Nederlands te leren en is ontzettend benieuwd bij wie ze dit jaar gaat wonen. Wie interesse heeft kan een mail sturen naar info@afs.nl of bellen met 085 047 1525.

Artikel geplaatst op: 14 augustus 2019 - 12:13

Gerelateerd

Delen